View Single Post
Eski 21-05-2009, 22:56   #1
indomie
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Topraksız Tarım'da yapmaya çalıştıklarım

Agaclar.net sitesinde "Topraksız Tarım" başlığını görünce çok sevinmiştim.

Evimin üzerinde şu anda kullanılmayan yaklaşık 100 m²'lik terasıma kurarım bir Topraksız Tarım sistemi, sebzelerimi yetiştirir, yoruldukça da otururum güneş şemsiyesinin altına, bir yandan sebzelerimin ardından denizi seyrederken bir yandan da meyve suyumu (arpa veya üzüm suyu) içerim diye düşünmüştüm.

İş bu kadar basit değilmiş. İkide birde çıkamazmışım terasa. Bahçenin toprağı, terasın tozu evin içine taşınırmış. Topraksız Tarım'da birşeyler yetiştirebileceğim nereden belli imiş, boşuna evi kirletemezmişlim...

İçişleri Bakanımız böyle söylediler.

Ben bu hallere düşecek adam mıydım? Ne yapayım ki emekli olup "köşe yastığı" durumuna düştükten sonra İçişleri Bakanı'nın talepleri talimat şekline dönüştü veya bana öyle geliyor. Fazla alıngan mı oldum ne?

Yapılacak iş rüştümü ispat etmek, yani Topraksız Tarım'da birşeyler yetiştirmek ve terasa yerleşebilmek için icazet almak.

Bahçenin sebze yetiştirmek için ayrılmış köşesinde bulunan büyük kaktüs ağacının altı sanırım bu iş için müsait. Kaktüs ağacının toprak yüzeyine yakın yoğun kökleri dolayısıyla zaten buradaki sebzeler iyi gelişemiyor. Yeteri kadar güneş görüyor ve rüzgar da almıyor. Geri kalan bölümlerde de topraklı tarıma devam.

Topraksız Tarım zor iş. Hele açıkta yapmak, yağmur nedeniyle daha da zor.

Eeee bir yerden başlamak lazım. Malzeme alımıyla başlayalım.

6 adet 25x30x70 cm ebadında plastik saksı, 8 adet 4x6 cm abadında kavak ağacından kesilmiş kereste, cocopit+perlit, yeteri kadar besin eriyiği, bir adet akvaryum su filtresi, bir adet akvaryum hava pompası ve su taşı, EC ve PH ölçer vs...

Başarısız olunduğu takdirde alınan malzemeler işe yaramalı.

Saksılar verandaya konabilir, alt yapıyı oluşturan ahşap aksam ileride BBQ'de kömürleri tutuşturmak için birkaç yıllık ihtiyacımızı karşılayabilir, cocopit+perlit bahçe toprağının havalanması ve su tutması için bahçe toprağına karıştırılabilir ve saygıdeğer Kudret Tezel'in besin eriyikleri nasıl olsa bahçedeki diğer bitkiler için kullanılabilir.

Elde kalıyor su motoru, hava pompası, EC ve PH ölçer. Alırım bir akvaryum orada kullanırım.

Devamı yarın....

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön