View Single Post
Eski 04-01-2009, 21:31   #2
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bionem Mikrobiyal Gübre Hakkında

Arkadaşlar,
Bu başlık altında Alternatif Toros Tarım Ltd. firması tarafından üretilen, organik mikrobiyal gübre tescilli, içinde 10^8 cfu/ml oranında Pseudomonas Fleuresceas isimli bakretinin bulunduğu, ayrıca Bulgaristan Tarım ve Orman Bakanlığınca biber kök boğazı yanıklığına karşı organik fungusit olarak ruhsatlandırılmış olan bu ürünü tartışmaya açmak istiyorum.

(Esasında Bordo Bulamacı başlığının #83'cü mesajından itibaren kısmen tartışılmaya başlamış olan konu, başlığın uygun olmaması sebebiyle kesilmişti)


Alternatif Toros Tarım sitesinde :
"Bu preparat, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak 22.04.2003 tarih ve 25087 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Bitkilerde gelişimi engelleyen veya bitkilerde verim kaybına neden olan patojenlere karşı koruyucu etkisi ile hastalıklardan dolayı oluşacak tarımsal üretimde karşılaşılacak verim kayıplarını güvence altına alan mikro organizmaları ihtiva etmesi gerekir” hükmü gereğince hazırlanmış ve ruhsatlandırılmış, bitkisel eterik yağ ve ekstraktlardan oluşan tamamen doğal bir preparattr. Bu preparat uygulandğında, toprakta veya bitki yaprak yüzeyinde saprofit olarak yaşayan, bitkilere, hayvanlara ve insanlara hiçbir zararı bulunmayan, bir bakteri tarafından parçalanarak, Indol Asetik Asit gibi bitkiye yararlı maddelere dönüştüğü ,bazı antibiyotikler oluşturduğu, aynı zamanda bitkilere zararlı etmenlere (Mantar, Bakteri ve Böcekler) etkili enzimler (Kitinaz) oluşturabildiği saptanmıştır.

Bu şekilde oluşturulan salgılar, bitkilerin yeni kök oluşumunu teşvik etmekte ve topraktaki mikro elementlerin bitki kökleri tarafından daha kolay alınımını sağlamaktadr. Bionem, bitkileri stres faktörlerine karşı kuvvetlendirir, bakteri tarafından üretilen enzim ve antibiyotikler bitkileri olumsuz çevre koşullarına karşı mukavemetlendirir, antifiriz görevi yaparak bitkilerin soğuğa karşı olan direncini arttırır. Ayrca bakterinin üretmiş olduğu kitinaz enzimi, bitki zararlısı böceklerde ve fungal bitki patojenleri bünyesindeki kitin tabakasını etkileyerek onlara zarar vermekte ve populasyonlarını azaltmaktadır."

denilmektedir.

Hoş bir tesadüf, üyelerimizden Sn.Oğuz Alper'in söz konusu firmanın sahiplerinden biri olduğu ortaya çıkınca ürün hakkında detaylı bilgi alma ve sorularımızı yöneltme imkanı doğmuş olabilir.

Ayrıca daha önce ürünü kullanmış, deneyimlerini bizimle paylaşmak isteyen, **** ürün hakkında bilgi sahibi başka arkadaşlarımız da mevcut olabilir.

ürünün mikrobiyal olması, adı geçen bakterinin insan ve hayvanları enfekte edebilme özelliği açısından ortada pek çok kaynak olduğundan, kendi adıma, tatmin olmak istediğim ilk soru grubu öncelikle ürünün kullanım güvenliği ile ilgili. Ürünün bitkilere etkileri, yararları, kullanım şekilleri vs. benim için ikinci sırada geliyor.

Başka bir anlatımla ürünü rahatlıkla elime almamda yeterince güvendemiyim? Enfekte olurmuyum? Olmamam için ne yapılması gerekiyor. Ya da bu bakterinin insan ve hayvanları olumsuz etkilememesi nasıl sağlanmış. Bu konudaki analizler, raporlar vb. nelerdir? Firmanın sitesinde adı geçen TR2000 nedir? Zira bu bakteri adına başka hiç bir yerde rastlayamadım.

İkinci merak ettiğim de Bionem isimli iki ürün daha var. Biri Amerikan kaynaklı, diğeri İsrail kaynaklı. İlginç tesadüf her ikisi (aslında üçü) de benzeri etkilere sahip ve benzeri sebeplerle kullanılıyor. Bir bağlantı olup olmadığını da anlamak yararlı olurdu.


Teşekkürler

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön