View Single Post
Eski 17-05-2009, 01:11   #4
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Fusarıum Solgunluğuna benziyor. Ama Yaprak kıvırcıklığ da olabilir. Her iki durumda da diğer domateslerinizden uzak tutun.

Fusarıum bitkilerin alt yaprakları sarartarak yavaş yavaş soldurur. Sarartma ve solgunluk üst yapraklara doğru ilerleyerek sonunda bütün bitkinin ölümüne sebep olur. Bitkinin kök ile gövdenin birleştiği yerde hemen kabuğun altında kahverengimsi bir halkanın meydana geldiği görülür.
Bitkide öz suyunu taşıyan kanalların tıkanıp öz suyun taşınmasına mani olur.

Fusarıum zararları Çevre şartları toprak yapısı toprakdaki organik maddenin sıcaklığı ve nemi ile orantılı olarak artar veya azalır. Fusarıum hafif kumlu asidik ve fazla nemli topraklarda ve nematotlu bölgelerde daha fazla zarar yapar. Toprağa karışan bitki atıkları üzerinde uzun yıllar canlı kalır. Normal olarak yüksek sıcaklıkta ortaya çıkar.

Kültürel önlemleri Hastalıa dayanıklı çeşitler seçilmeli Tohumla bulaşma olacağından tohumlar ilaçlanmalı.
Karık üzerine dikim yapılmalı dengeli bir beslenme uygulanmalı Mevsim sonunda dikim alanında bitki artığı bırakılmamalı ve solarizasyon uygulanmalıdır.
Etkili bir ilaç pek bulunmamaktadır.

Yaprak Kıvırcıklığı Yaşlı yapraklarda yaprakların içe doğrı kıvrılarak zamanla bu kıvrılmalar artarak yaprak uca doğru kıvrılarak bir birine değer ve bir biri üzerine geçer.
Bu gibi yapraklar sertcedir, bükülmez kıvrılabilir.
Belirtiler genelde bitkinin mahsulle dolu olduğunda görülür. Yaprak kıvırcıklığı sulama dengesizliği ile daha çok susuzlukla ilgilidir. Yüksek sıcaklık ve kuraklığın uzun olduğu dönemlerde çevre şartları belirtilerin gelişmesini teşfik eder.
Aşırı budama yapıldığında toprak çok yaş olduğunda ekseriya Yaprak kıvırcıklığı görülür.

Toprağın dranajına önem verilmelidir. Dengeli sulama yapılmalıdır. Aşırı şekilde yaprak budanmamalıdır. Toprak uzun süre ıslak bırakılmamalıdır.


Düzenleyen Harun Parlak : 18-05-2009 saat 20:14
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön