View Single Post
Eski 13-05-2009, 11:19   #16
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Işgın - uçkun

Işgın'a uçkun da deniyor.
Bu otla Bitlis'te karşılaşmıştım.
Bahar da kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkıyor.
İnsanlar bir yandan konuşurken bir yandan da kamçı gibi olan gövdenin kabuğunu soyarak yiyorlardı... Biraz sonra yanlarında soyulmuş kabuklar yığılmış oluyordu.

İlk yediğimde bana üzüm asması bıyığı tadında gelmişti. Sonra alışkanlık yaptı. Ben de yemeden duramaz olmuştum.

Milliyet internet haberde uçkunla ilgili bir haber çıktı. Kimi arkadaşların ilgisini çekebilecek çekici bir başlıkla verilmiş (Azgın Teke Otu (Epimedium sagittatum))

Haber şöyle:



Vekillerin kapıştığı doğal viagra


Meclis'te ilginç ve yararlı bir meyve dağıtıldı. Bakanlar vekiller beğenerek yediler. Adı Uçkun. Peki ne işe yarıyor dersiniz?

TBMM İktidar kulisinde oldukça yararlı olduğu özellikle vurgulanan bir meyve dağıtıldı. Meyvenin adı Uçkun. Dağıtan AKP Hakkari Milletvekili Abdullmuttalip Özbek. Kuliste milletvekilleri ve bakanlara dağıtıldı. Her dalı özel paketlenmiş meyvelerin üzerine özel bir not da düşüldü.

Not aynen şöyle:

HAKKARİ MUZU

“Yöremizde Hakkari Muzu olarak bilinen “UÇKUN” mide, bağırsak, hazımsızlık ve öz ellikle şeker hastalığına iyi geld iği bilinmektedir.

NOT: Soyularak yenir. Abdulmuttalip Özbek Hakkari Milletvekili

UÇKUN’UN GİZLİ ETKİSİ

Kilolarca Uçkun, kuliste AKP’li milletvekili ve bakanlara dağıtıldı. Kulisteki sehpaların üzerine yayılan ve soyulup, tuza banılarak yenilen Hakkari Muzu Uçkun’un notta yazılan yararlarının yanı sıra bilinen ön önemli yararı aslında afrodizyak olması.

Yalnızca Hakkari ve çevresinde yetişen bu özel meyve bölgede çok bilinmesine ve tüketilmesine karşın, diğer illerde çok az bulunan ve satılan bir ürün.

Name:  uçkun 1.jpg
Views: 22443
Size:  11.2 KB

UÇKUN NEDİR?

Işgın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100-150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisi. Işgının bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor.

Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor.

Özellikle yemeklerin ardından yeniyor ışgın. Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor.

Name:  uçkun.jpg
Views: 28841
Size:  30.7 KB

Zübeyir Kındıra - İnternethaber

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön