View Single Post
Eski 27-09-2006, 12:36   #4
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox
Mikrozal fungusların örneğin olası bir çökertme hastalığında fungizidlere tepkisi ne olacak. korkarım yeniden bu mikrozal mantarların mikozasını inşaa etmek gerekecek. doğru mu?
Asitli yağmurların (eksoz gazlarından kaynaklanan) zaten 70 li yıllarda orman mantar mukozasını bozduğundan büyük ağaç ölümleri yaşanmadımıydı avrupada? Benim bildiğim çoğu ağaç zaten bu mantarlarla olan symbioze olmasa köklerinin işlev göremiyeceğidir. peki böylesi ek bir preparata gerek var mı?
Evet sizin de söylediğiniz gibi bu funguslar da patojenler gibi Fungisitlere hassastırlar. Toprak dezenfektanları, fumigantları, fungisitleri bu fungusları öldürecektir. Dolayısıyla yeniden uygulamak şarttır. Ancak bu funguslar günümüzde organik tarım için önerilmektedir. Dolayısıyla toprakta herhangi bir zararlı kimyasal bulunmayacak ve bitki hiçbir fungisite ihtiyaç duymadan kök hastalıklarına karşı korunmuş olacaktır.

Diğer taraftan bitki toprağı maksimum kullanacağı için fazla gübreleme sorunu ortadan kalkacak, dolayısıyla daha az kimyasal girdi kullanılacaktır.

Belirttiğiniz gibi pekçok bitki bu funguslar ile ortak yaşama girerler. Fakat unutulmamalıdır ki tüm mikorizal yaşamlarda fevkalade ürün getirisi beklenmez. Sadece bazı tür funguslar çok başarılı olurken diğer pekçoğu başarıdan yoksundur. Ancak bu funguslardan en etkili olanların seçimi, çoğaltımı ve uygulanması ile verim artışından söz edilebilir. **** uygun konukçuya uygun fungus vererek ortak yaşamı destekleyebiliriz. Örneğin bir orkide tohumunun çimlenmesinde hayati öneme sahip olan Orkide Mikorizal Fungusları çimlendirme ortamına eklendiği zaman büyük bir çimlendirme başarısı elde edilebilir. Ancak bunun yerine, nasıl olsa toprakta bunlar var ben ekeyim, (saldım çayıra mevlam kayıra) nasıl olsa çimlenir düşüncesi ile yetiştiricilik yapılırsa o zaman işimiz şansa kalmış demektir.

Yapılan çalışmalar, tek bir fungusun etkinliğinin pek çok fungus kültürünün karışımından daha az etkin olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla, özellikle ABD ve AB ülkelerindeki preparatlar en etkili mikorizal fungus türlerinin karışımından oluşmaktadır. Tek tür değil birçok tür bulundurmaktadır. En etkin olanları Glomus, Aculaspora, Gigaspora ve Scutellaspora'dır. Pekçok preparatta Glomus türlerinin karışımı bulunmaktadır.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön