View Single Post
Eski 12-05-2009, 14:15   #7
hocam100
Ağaç Dostu
 
hocam100's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,938
Hosta

Bu hafta sizlere yaprağı renkli başka bir bitkiyi tanıtmak istiyorum. İsmi Hosta. Türkiye’de eski saray bahçelerinde, balkonlarda sadece yeşil yapraklısını görüyorum. Oysa o kadar değişik renkli yaprakları var ki. Yurtdışında bu bitkinin fanatik toplayıcıları var. Özel kulüpler kurmuşlar. Hosta yetiştirip bir servet fiyatına satıyorlar.

Hosta soğanlı bir bitki. Dikildiği yerde her sene ilkbaharda çıkar. Yeni sürgünleri bile çok etkileyici. Yaprağı çok makbul. Şu sıralarda lilyumvari çiçekler açıyor ama bu bitkinin çiçeği yaprağından önemli değil. Türüne göre 30 santimlik bu çiçekler mavi, beyaz, mor olabiliyor. Yaprakla etli, içi sulu. Gölgeli, rutubetli ortamlarda gelişiyorlar. Fazla güneşi sevmiyorlar. Salyangoz, tırtıl baş düşmanı. Yaprakları kemiriyorlar. Böyle durumlarda acilen ilaç yapın. Renkleri türüne göre yeşil, açık yeşil, sarı, gri ve bu renklerin karışımıyla alacalı olabiliyor. Bir hosta toprakta 1 metre kadar yer kaplayabiliyor.


Her 3 - 4 senede bir ilkbaharda köklerden yapacağınız ayırtmalarla yeni hostalar üretebilirsiniz. İthal bitki satan seralarda bulunuyor. Bir kap bitki 1 - 2 milyon lira.Renkleri karıştırmadan daimi yeşil bitkilerin dibine ekebilirsiniz. Açık sarı ve alacalı olanları koyu mekanları aydınlatmada çok işe yarıyor. Ben en çok büyük yapraklı ve gri olanını seviyorum.Bu türün (Hosta sieboldiana) çiçeği de kokuludur.

Yaprakları aranjmanlarda kullanılabilir. Toprakta yetişebildiği gibi kendi başına mükemmel saksı bitkisi de olabilir (Sulamaya dikkat). Hostayı tanıyınca fırsat bulursanız yabancı dergilerde, yabancı fidanlıklarda bu bitkiyi araştırın. O kadar çok çeşidi var ki. Postayla bile gönderiyorlar (Ne yazık ki Türkiye içinde böyle bir uygulama yok). Bulabildiklerinizi alın, bahçenize yeni bir tür katın.

Murat Pilevneli'den
alıntıdır.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen hocam100 : 12-05-2009 saat 23:02
hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön