View Single Post
Eski 27-09-2006, 09:28   #2
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Mikoriza

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Mikorizaların pek çok çeşidi var. Her ekolojide her bitkide her toprakta farklı türleri bitki köklerinde gelişebiliyor. Laboratuvar koşullarında kökklerden izole edilip üretiliyor ve bitkiye aşılanıyor.

Ticari üretimi var mı bilemiyorum. Bilen arkadaşlar varsa katkılarını rica edelim.

Ancak bir de mikrobiyal gübreler var. Bunlar da bakteri. Örneğin havanın azotunu bağlayan bakteriler, tohuma bulaştırılıp ekiliyor. Bu gübrelerin satışı var. Ankara'da Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü'nde üretim ve satışı var. Piyasada ithal ticari markalar da bulunmakta.
Mikoriza; kelime anlamı itibariyle funguslar ile köklerin ortak yaşamasıdır. Yani bazı funguslar ile bitki kökleri simbiyotik yaşam göstererek birbirlerinden faydalanırlar. Bu ilişkide funguslar bitkiden karbonhidrat alırlar, bitki ise fungustan su ve besin maddesi alır. Besin maddeleri içinde ise en göze çarpanı fosfordur. Fosfor elementi çok zor ve uzun sürede çözünen bileşikler halinde bulunur. Bu formdaki fosforu almak için bitkinin çok çaba sarfetmesi gerekir (fazla köklenerek, kök salgıları salgılayarak vs).

Ancak mikorizal funguslar bu fosforu kolaylıkla çözer, alır, bitkiye kadar taşıyıp depolar. Bitki ihtiyaç duydukça fungustan fosfor ve diğer besin maddelerini alır. Bu depo organlarındaki sudan da faydalanır. O yüzden mikorizal yaşama girmiş bitki daha verimli, hastalıklara, zararlılara, yabancı otlara, kuraklığa vs daha dayanıklı hale gelir.

Bitkiler köklerini istila eden tüm funguslara karşı tepki verirler. Dayanıklılık mekanizmalarını çalıştırırlar (ama başarılı olamayabilirler). Ancak şaşırtıcı bir şekilde mikorizal funguslar köklere girerken onlara karşı bitki hiçbir tepki vermez. Buyurun girin der.

Mikorizal funguslar genel anlamda bitkinin içinde ve dışında gelişme göstermelerine göre iki gurupta toplanırlar. En önemli ve tarımsal açıdan en yararlı olanı Endomikorizalardır. Ancak orman ekosisteminde daha çok Ektomikorizalar ön plandadırlar. Özellikle iğne yapraklı ağaçların kurak alanlarda gelişmesine büyük katkıları bulunmaktadır.

Dünyada üretilen ve saışa sunulan pek çok mikorizal fungus preparatı var iken malesef ülkemizde bulunmamaktadır. Ancak sadece belirli araştırma enstitülerinde ve bazı Ziraat fakültelerinde sınırlı miktarda satışa sunulmaktadır. Bunlar ise patentli ürünler değildir. Birçoğu deneme amaçlıdır. Bir dönem ithal edilmiş ancak üreticilerden yeterli ilgiyi göremediği için ithalatı durdurulmuş. Günümüzde bu ürünlerin en çok satıldığı yer ABD'dir. Çok uygun fiyatlarda mikorizal funguslu torf, granül, süspansiyon vs pek çok formülasyonda hazırlanmaktadır.

Aşağıda Mikorizal funguslar ve dünyada satışa sunulan ürünlerli ilgili fotoğraflar ekliyorum. Ancak daha fazla ilgi duyanlar olursa, bu konuda daha önceden seminer sunmuştum, bu semineri ilgi duyan olursa iletebilirim.

Mikorizal fungus ile birlikte yaşayan bir orman bitkisi, muhtemelen ektomikorizal


Mikorizal fungusların doku içindeki depo organları (vesicule), (endo mikorizal)


oluşturdukları sporlar


Ve pekçok ülkede satılan (ülkemizde malesef yok) ürünler



fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön