View Single Post
Eski 26-09-2006, 12:04   #3
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Şimdi bir iki prensip söyleyelim siz bunları iyi ezberleyin ve yorumlarınızı ona göre yapın ve gübre satın alırken bu kriterleri uygulayın her bitki için işe yarar bir formüldür...


N-P-K
Dal-Döl-Bal
Azot-Fosfor-Potasyum
Yeşillik-Kök,gövde-Lezzet,dayanıklılık

hepsi aynı sıralama

Şimdi eğer bir bitkiniz varsa ve o bitki sürekli yeşilse ilk harf yüksek olan gübrelerden tercih edeceksiniz tercihe göre gövde yaptırmak için ikinci ve üçüncü rakamları ilk rakamı geçmemeleri kaydıyla yüksek olanlardan tercih edebilirsiniz.

Yine eğer çiçek açan ve gövde ve dal yapısı güzel olan bir bitkiniz var ise o zamanda ortadaki rakam yani fosfor oranı yüksek bitkileri tercih edeceksiniz.

Eğer bitkinizde hastalık ve kök sorunları var ise susuzluğa dayanıklılığı artırmak istiyorsanız ve meyve veriyorsa o zamanda son rakamı yüksek olanlardan tercih etmeniz sizin yararınızadır. O bitkilerin markette şu veya bu bitkiye özel olmasının nedeni bitkinin bahsettiğim gelişen veya ön plana çıkan özelliklerinden dolayı hazırlanmış halidir yani yeşilliği ön plana çıkan bitkiler için azotu yüksek gübreler şeklinde. Size burada o bitkilere göre hazırlanan gübrelerin genel mantığından bahsediyorum. Bunun dışında ortanca gibi bitkiler için gübre yanında çiçeğini mavileştirecek değişik gübrelerde vardır bu üç rakamlı gübreler dışında aldanmayınız.

Yine evinizde ki artıklarınız meyve kabukları veya çay gibi atıklar direkt olarak besin olarak kullanılmamalıdır. Bu tür atıklar genelde evin tenha bir köşesinde veya bahcede bir çukurda biriktirilip bir iki yıl iyice çürüdükten sonra humuslaşınca kullanılmalıdır. Ancak çay atığı sıcak olmamak kaydıyla bitkinin dibinde veya toprak yüzeyinde toprak yüzeyinin çabuk kurumasını engellemek için malç (toprak yüzeyinin nemli kalması için örtü) olarak kullanılabilir ama zamanla o da topraklaşacaktır. Bu tür atıkların direkt besin olarak kullanılamamasının nedeni besin değeri olarak bir anlam kazanması için çürümesinin ve humuslaşmasının gerektiğidir. Zira çürüyünceye kadar topraktaki bakteriler bu atıkları çürütmek için zamana ve azota ihtiyaç duyarlar, bu zaman zarfında da topraktaki azotu bitki değil bakteriler tüketir. Bu nedenle iyice humuslaşmadan yani çürümeden (Çürüyen atıklar çok güzel humus ve doğal olarakta besin maddesi ihtiva ederler) kullanılmaları doğru değildir. Yok eğer ben kullanacağım derseniz bir sorun olmaz sadece belki bir miktar toprak besinine çürümeleleri için ortak olurlar ve belki birazda görüntü kirliliği yaratırlar o kadar. Bu manada çürüyebilen her türlü atık bir çukurda biriktirildiğinde humus olma özelliğine sahiptir (Yaprak, meyve-sebze kabuğu, çay vs).

Anneler ve eşler konunda bir şey diyemiyorum çünki iki ucu b..lu değnek


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 18-08-2013 saat 10:24
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön