View Single Post
Eski 24-09-2006, 22:29   #3
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
TEMA Vakfı'nın konuya ilişkin açıklaması

Tohumculuk Kanun Tasarısı İle GDO’lu Ürünler Yasal Zemine Taşınmaya Çalışılıyor Her Yıl 2 Milyona Yakın GDO’lu Tohum Ülkemize Giriyor

TEMA Vakfı, 19 Eylül 2006 tarihi itibariyle TBMM’de görüşülmekte olan Tohumculuk Kanun Tasarısı’nı yakından takip etmektedir ve alel acele çıkarılmak istenmesinden ötürü kaygılıdır. Sözkonusu tasarı, tohum üretimi ve dağıtımını dışa bağımlı kılacak niteliktedir, ayrıca GDO olarak tanımlanan Genetiği Değiştirilmiş tohumculuğu yasal zemine oturtmaktadır.

GDO’lu tohumların ülkemizde üretilmesi ve dağıtılması yasaktır. Ancak, her yıl 2 milyona yakın GDO’lu mısır, soya, pamuk ve kolza kaçak olarak ülkemize sokulmakta ve bilmeden satın aldığımız ürünlerle evlerimize, sofralarımıza gelmektedir. TBMM’de görüşülmekte olan Tohumculuk Kanun Tasarısı’nda yer alan “çeşit”in tanımlanmasında kullanılan “..... geleneksel ve/veya biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilmiş olan genetik yapı” ifadesi ise ülkemizde GDO’lu tohumların patent almasını, diğer bir ifadeyle tarlalarımıza yasal olarak gelmesinin önünü açmaktadır.

Türkiye’ de Saptanmış Bitki Türü Sayısı 9.000’dir.

Türkiye, dünyanın çok az yerinde rastlanır bir ekosistem çeşitliliğine ve gıda ile tarım için önemli genetik çeşitliliğe sahiptir. Avrupa kıtasının tümünde bulunan bitki türlerinin sayısı yaklaşık 12.000 iken, sadece Türkiye’ de saptanmış bitki türü sayısı 9.000’dir. Bunun yaklaşık % 33’ü yani 3000 civarındaki kısmı ülkemize özgü endemik türlerdir. (Endemik tür : Belli bir bölgeye özgü başka hiçbir yerde bulunmayan türdür.) Bu rakam Avrupa Kıtası’nın tümünde 2500’dür.

Günümüzde 15 Bitki Türü, Dünya Nüfusunun %90’ını Besliyor

Ülkemizin sahip olduğu bu istisnai derecede yüksek endemiklik düzeyi, Türkiye’ye bu türlerin, özellikle de dünyanın büyük bölümünün bağımlı olduğu tahılların türetildiği yabani türlerin korunması, tehlike altına girmemesi veya yok olmaması konusunda daha da büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Zira günümüzde 15 bitki türü, dünya nüfusunun %90’ını beslemektedir. Ve sadece buğday, pirinç ve mısır dünya tahıl üretiminin 2/3’ünü oluşturmaktadır.

Tohumculuk Kanun Tasarısı Geri Çekilmelidir

Tohumculuk Kanun Tasarısı’nın bu haliyle yasalaşması gıda güvenliğimizi ve geleceğimizi tehlikeye atmaktadır. TEMA Vakfı olarak bu yasanın geri çekilerek ilgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yeniden düzenlenmesi ve Ulusal Biyogüvenlik Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğine inanıyoruz.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait çiftlikler ülkemizin ihtiyacı olan üstün verimli ve kaliteli tohum, fidan, damızlık üretimini gerçekleştirme gücüne sahiptir. Misyonumuz sahip olduğumuz yerli çeşitlerimizi korumak ve bu işletmeleri geliştirerek yaygınlaştırmak olmalıdır. Ne yazık ki, Dalaman, Yalova, Sarımsaklı gibi işletmelerin birbiri ardına tarım dışı amaçlarla kullanıma açılmak istenmesi de bu endişe verici gelişmelerin bir parçasıdır.

TEMA VAKFI

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön