View Single Post
Eski 07-05-2009, 02:23   #11
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Merhaba,
Bende size kendi bahcemde uyguladigim bir kac metotdu anlatmak isterim. Evimiz yeni yapidigindan bahce topragi is makinalari kullanimi nedeni ile oldukca sert idi. Ayrica topragin buyuk bir kismi camur tasi (shale) erozyonu sonucunda olusan kohezitesi yuksek kilden olusmakta idi. Ilk olarak Turkiye deki bilgilerime gore topragi soyle bir belledikten sonra toprak biraz yoluna girer diye dusundum. Fakat makina kullanmamiza ragmen bir sonuc alamadik. Bunun uzerine ilk yil planladigimiz seklide cit bitkilerini diktik. Bunun icin toprak 30 metre civarinda hendek acmak gerekti. Kazma yerine kol demiri tabir edilen celik cubuklarla topragi kazdim. Kazdigim hedeklerden cikan topragin bir kismini aldigim kompost ile karistirdim. Yaklasik 1 olcu toprak 2 olcu kompost kullanrak bitkileri diktim ve etraflarini malc ile kapattim. Ayrica metrekareye 1kg civarinda jips (KSO4) karistirdim. Bahcenin diger kisimlari ise cam agacindan elde edilen agac parcalari (pine mulc) ile kapattim. Bitkilere ilk yil damla sulama ile her hafta yaklasik 2-3 lt su verdim. Canberra da yazin sicakliklar 30-38 derece civarinda olsada gunesin gucu sanirim Antalya nin yaz aylarindaki gunesinden biraz daha gucludur. Ayrica bitkilere her 2 hafta da deniz yosunu tonigi uyguladim. Bitkiler Photinia robusta ve Pittosporum tenuflorium deniz yosunu uygulamasina oldukca iyi sonuc verdiler. Bahcenin topragindaki nem oraninda yaz aylarinda bile bir artis oldu. Daha sonra her ilk baharda inek gubresi, tavukgubresi, kan-kemik gubresi ve diger oranik gubreler ile bahceyi gubreledim. Bunun neticesinde bahcedeki solucan populasyonu oldukca artti. Bu arada cok zorunlu olmakdikca ilaclama yapmadim. Ama gerektigin sadece organic olarak sertifikali urunler kullandim. Perlit konusunda ise birkac sey soylemek istiyorum. Killi topraklarda perlit kullanabilirsiniz. Fakat uygulama alani genisledice fiyat oldukca artacaktir. Bir torba perlit (10 lt) burada yakalasik 5 TL civarinda. Ben yaklasik 100 metrekarelik bir alan icin baslangicta yaklasik 15 metrekup organik malzeme kullandim. Bunu perlitle yapmak oldukca zor. Ama eger kucuk alanlarda topraginizda kotu ise yukseltilmis yataklarda 1/3 oraninda vermikulit (mika minerali olup yuksek isiyla islenerek su tutma kapasitesi arttirilmistir.) 1/3 oraninda iyi kalite kompost ve 1/3 oraninda iri taneli kumu karistirarak oldukca iyi bir toprak elde edebilirsiniz (The All New Square Foot Gardening, Mel Bartholemew). Bu gune kadar okudugum bir cok kitap ve dergide killi topragi iyilestirme yolu olarak hep organik malzeme eklenmesinin en iyi yol oldugunu okudum ve bahcedede bunu gozlemledim. Zaman buldukca diger calismalarim hakkinda da bilgi vermeye calisacagim.
iyi gunler


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Topraklarımıza ilave edeceğimiz mineral maddeler toprağımızın canlılığına katacağı özellikleri mineral bazında incelediğimizde sonuçları özetlersek her mineralin toprağak yapısına sağladığı gelişmeler.

PERLİT
Yapısının gözeneklerden oluşması ile toprağın içindeki sıkışmaları önlemsi hava sirkülasyonun iyi şekilde sağlanması ile topraktaki canlılık faaliyetleri düzenlenir.
Bünyesinde su ve havanın tutulmasıyla canlılık faaliyetlerin sekteye uğratılmadan işlemesi toprak işleme çalışmalarından ekonomi sağlanmış olunur.
Toprak işleme faaliyetlerinin fazladan yapılmasının toprak altı canlıları üzerinde olumsuz etkileri vardır, bunların fazladan yapılmasından dolayı oluşabilecek zararlardan kurtulunabilir.

Topraklarımız killi ve ağır toprakladan oluşmuşsa, perliti topraklarımıza mutlaka katarak toprak yapısının gerekli düzenlemeleri yapması açısında büyük faydalar sağladığı göz önünde alınırsa bitki üretimi yapacak arkadaşların nazari itibari almaları üretimlerinde büyük faydalar sağlıyacaktır.

x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön