View Single Post
Eski 15-06-2006, 16:20   #10
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Budama

Agacinizi budamadan once onu hangi tarzda yapacagiza karar verip onun onden Iyi bir gorunusunu secmelisiniz. Bu bir bonsai yapma baslamasinin en onemli adimlarindan biridir [tipki bir ev yaparken kapisinin penceresinin ne yonde olacagina karar verilir gibi] bir on secmeden once gelisi guzel budama yaparsaniz hem siz hem agaciniz zorluk ceker.

Bir ağacın dogru ön yüzü nasıl seçilir?
  • Once agacinizi yavasca cevirerek her tarafina iyice bakin.
  • Govdesinin en guzel gorunusu ve kivrilari neresi ise ve o acidan secebileceginiz ilk dal varsa [ilk dallar govdenin sagindan ya solundan cikar. Hicbir zaman ilk dallar agacin onunden veya gerisinden cikmamali] agacinizin on gorunusunu secmeniz kolay olacaktir.
  • Birde unutmayin sececeginiz ilk dal agacinizin boyunun ucte birin oldugu yerden cikmasi gerekiyor[cikarsa iyi olur. Japonlar bu kurallarda cok katidirlar. Cinliler oyle değildir , doga da oyle değildir kaldi ki bonsai kitaplarindaki bircok resim de oyle değildir. Bu benim gorusum agac sizin agaciniz karari siz verin]
  • Dal dizimine devam edelim, diyelim ki
    ilk dal sagdadir
    ikinci dal geride[solda da olabilir ucuncu dal ozaman geride olur]
    ucuncu dal solda
    dorduncu dal saga yakin onde ama ilk dalla ayni hizada değil
    besinci dal arka ile ilk dalin arasinda
    altinci dal ikinci dal ile geri arasinda ve boyle sürüp gider dallar yukselirken hem boylari hem de dallar arasi mesafe kisalir.
  • Agacin one bakan ilk iki dali saat 8i 20 gecer gibi durmali ve agacin govdesi hafif one eyik olmali, nasil ki bir sevdiginize hos geldiniz der hafif one eyilir onu kucaklamaya hazirlanirsiniz agaciniz da ayni oyle olmali geriye yatik insandan kacar gibi durmamali.
  • Agacinizi budarken tum dallarinin dis gorunusu bir ucgen gibi olmali ucgenin her kenarinin ayni olmasi gerekmez [kenarlar esit olmasa da gorunum piramitteki gibi olmali. Cindeki bir inanca gore ucgenin en yuksek noktasi cenneti ortadaki nokta insani asagidaki nokta da yer yuzunu simgeler]
  • Dallar kalin ise budadiktan sonra budama macunu surmelisiniz.
  • Yanlardan yeni dallarin cikmasini istiyorsaniz mutlaka o uzayan dallari budamalisiniz.

Yukarda yazdiklarimdan faydalanip elma agacinizi senede birden fazla budayabilirsiniz. Simdiden hepinize kolay gelsin.
ali

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön