View Single Post
Eski 14-06-2006, 12:57   #6
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Yaprak budama

Ben incir agacima iki sene ust, uste yaprak budamasi yapmistim. Ikinci budamadan sonra bir iki yapraktan baska yaprak acilmadi, agaca birsey olur diye uzuldum ama olmadi oyle bir iki yaprakla seneyi gecirdi. Ertesi sene yapraklara hic dokunmadim, bir sonraki sene yine yaprak budamasi yaptim olumlu yanit verdi agac yapraklarini dahada kuculterek acildi.

Sonralari daha genc agaclarda iki sene ust uste yaprak budamasi yaptim olumsuz birsey olmadi [acilmayan incir agacim 10 yasinda idi], sanirim ki genc agaclar kendini daha cabuk toparlayabiliyor da agac biraz yasli olunca iki sene ust uste onu strese sokuyor.

Sizler de deneyebilirsiniz her sene budanamaz diye kesin bir yargim yok, yalniz olumsuz deneyimim sizlerin agacinin basina da gelmesini istemedigimden iki senede bir dedim.

Unutmayin bu yaprak budamasi kesinlikle igne yaprakli agaclara uygulanmamalidir. Genelde yapraklarini doken agaclara, yapraklarini dokmiyen Incir ve diger agaclara uygulanabilir.

Yaprak budamasının diğer yararları:
  • yanik, yari kurumus, yirtilmis yapraklarin yerine yenilerinin cikmasini saglamak.
  • Sonbaharda yapraklar dokulmeden once daha guzel ve parlak renkte olmasini saslamak.
  • Agac iki bahar gecirdigi icin dal olacak tomurcuklarin daha cabuk buyumesini saglamak.

Gonderdiginiz resimdeki akcaagacin ilk ve ikinci dalindaki yapraklar tam olgunlasmis değil onlar simdi kucuk ama daha da buyuyeycekler gibi.
Agaciniz saglikli ama cok genc gorunuyor daha bonsai olacak kivamda değil.

Tellerini cikarin, bonsai saksisinda ise ordan da cikarin daha genis bir saksiya ekin bir iki sene ellemeden buyuyup serpilmesini bekleyin sonra ondan guzel bir bonsai yaparsiniz. Biliyorum simdi kiyamazsiniz ona gozunuz gibi bakiyorsunuz ama iyi bir bonsai olmasini istiyorsaniz elemeyin birakin buyusun.

Bir iki resimde fark ettim ki telleme yonteminiz pek dogru değil bu hafta sonu fisat bulursam resimlerle ornekler gostererek tellemeyi tarif edecegim
Iyi gunler dilegi ile hosca kalin

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön