Yararlılara bağlı olarak pek çok değişik türde bitkiye ulaşabilir, ve bu yararlıların hem bahçe zararlılarından kurtulmanıza yardım etmesi hem de bahçenizi renklendirmesi açısından akıllıca bir plan yapabiliriz.
Sarı alis / kuduzotu (Aurinia saxatilis) gibi çiçek açan bitkiler, orta dönemde çiçeklenen İngiliz Lavantası (Lavandula augustifolia) ve onu takiben geç çiçeklenen Altınbaşak otu (Solidago virgaurea) bitkilerle yararlı böcekler için uzun-dönemli yiyecek kaynakları oluşturabilirsiniz.
Eğer yetişkin yararlılar için yiyecek sağlamazsanız, onlar sizin bahçenizde ikamet etmeyeceklerdir ve siz onların yapacağı işi yapmak zorunda kalacaksınız. Büyüme sezonu boyunca çiçeklenecek çok çeşitlilikte bitkiler sayesinde, bahçenizde doğal böcek kontrolünün yararlarını kazanacaksınız.
Ancak unutmayın, bu yaklaşım aynı zamanda minimum düzeyde ilaç kullanımını ve tercihen de yararlılar için “dost” olan çeşitlerini kullanmayı içerir.
Örnek bir bahçede, tüm sezon boyunca yararlı böcekler için kullanılabilecek çiçekler:
Erken Çiçeklenenler
Sarı alis / kuduzotu (Aurinia saxatilis)
Penstemon strictus
Doğal Beşparmakotu (Potentilla verna)
Yayılıcı kekik (Thymus serpyllum)
Karyağdı,alisyum (Lobularia maritima)
Haseki Küpesi (Aquilegia x hybrida)
Mayasılotı (Ajuga reptans)
Orta Dönemde Çiçeklenenler
Sarı Civanperçemi (Achillea filipendulina `Coronation Gold')
Cüce Yıldızpatı (Aster alpinus)
Yavşanotu (Veronica spicata)
Callirhoe involucrata
Kişniş (Coriandrum sativum)
İngiliz Lavantası (Lavandula angustifolia)
Parmakotu (Potentilla recta `Warrenii')
Lobelya (Lobelia erinus)
Nane (Mentha sp.)
Sedum (çeşitli) Sedum sp.
Geç Çiçeklenenler
Civanperçemi (Achillea millefolium)
Allium tanguticum
Dereotu (Anethum geraveolens)
Sarı papatya (Anthemis tinctoria)
Rezene (Foeniculum vulgare)
Sahil karanfili (Limonium latifolium)
Yabani bergamot (Monarda fistulosa)