Çiçeklenme döneminde olmamıza rağmen, benim arzu ettiğim biçimin sınırlarının dışına taşma eğilimi gösteren -ve zaten daha önce çimdiklemiş/sürgün budamış olduğum- bir noktada baş gösteren sürgünler keşfettim yukarıdaki fotoğrafları çekerken.
Önce, genel şekile dair fikir verebilmek adına, çıkıntı yapan dalın gösterecek açıdan gardenyanın genel görüntüsü:
Bu fotoğrafta, bitkinin yukarıdan aşağıya en orta hizasında, bakış açınıza göre en sol noktasında aşırı uzamış ve çıkıntı yapmış bir dal görüyorsunuz.
İşte o dalın ucunda şu şekilde iki yeni sürgün başlangıcı farkettim (iki sürgün birden; çünkü daha önceki yazılarımda da örneklediğim üzere, çimdiklenen noktadan iki ayrı sürgün vererek dal o noktada iki ayrı dal üretiyor, dolgulaşıyor):
Elimdeki falçatanın ucu ile, o iki sürgünü çok dikkatlice yuvalarından kanırtarak çıkartmak veya kesmek suretiyle, o iki sürgünü de çimdiklemiş/budamış oldum.
Artık gardenyam o noktadan büyüme eğilimini biraz daha erteleyerek daha dip noktalardan sürgün vermeye teşvik edilmiş olacak. Lakin, yine de arar ara kontrol edin; bir zaman sonra mutlaka aynı yerden iki sürgün birden vermeye başlıyor inatla.
Tepe sürgünü budaması/çimdikleme sonrasında ise o noktanın son halini ise şu iki fotğrafta net olarak görebilirsiniz: