View Single Post
Eski 06-05-2009, 10:47   #853
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Tepe Sürgünü Budamaya Görsel Örnek

Çiçeklenme döneminde olmamıza rağmen, benim arzu ettiğim biçimin sınırlarının dışına taşma eğilimi gösteren -ve zaten daha önce çimdiklemiş/sürgün budamış olduğum- bir noktada baş gösteren sürgünler keşfettim yukarıdaki fotoğrafları çekerken.

Önce, genel şekile dair fikir verebilmek adına, çıkıntı yapan dalın gösterecek açıdan gardenyanın genel görüntüsü:

Name:  IMG_0336.jpg
Views: 2311
Size:  35.1 KB

Bu fotoğrafta, bitkinin yukarıdan aşağıya en orta hizasında, bakış açınıza göre en sol noktasında aşırı uzamış ve çıkıntı yapmış bir dal görüyorsunuz.

İşte o dalın ucunda şu şekilde iki yeni sürgün başlangıcı farkettim (iki sürgün birden; çünkü daha önceki yazılarımda da örneklediğim üzere, çimdiklenen noktadan iki ayrı sürgün vererek dal o noktada iki ayrı dal üretiyor, dolgulaşıyor):

Name:  IMG_0337.jpg
Views: 1434
Size:  18.9 KB

Name:  IMG_0338.jpg
Views: 1500
Size:  21.6 KB

Elimdeki falçatanın ucu ile, o iki sürgünü çok dikkatlice yuvalarından kanırtarak çıkartmak veya kesmek suretiyle, o iki sürgünü de çimdiklemiş/budamış oldum.
Artık gardenyam o noktadan büyüme eğilimini biraz daha erteleyerek daha dip noktalardan sürgün vermeye teşvik edilmiş olacak. Lakin, yine de arar ara kontrol edin; bir zaman sonra mutlaka aynı yerden iki sürgün birden vermeye başlıyor inatla.

Tepe sürgünü budaması/çimdikleme sonrasında ise o noktanın son halini ise şu iki fotğrafta net olarak görebilirsiniz:

Name:  IMG_0340.jpg
Views: 1403
Size:  19.8 KB

Name:  IMG_0341.jpg
Views: 1412
Size:  26.8 KB

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön