View Single Post
Eski 06-05-2009, 10:37   #852
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Tepe Sürgününün Gonca Olup Olmadığının Anlaşılması

Bitkiyi, taç iz düşümünün içinden dolgun bir hacimle büyümeye teşvik etmek için tepe sürgünü budaması yapıyor olduğumdan bahsetmiştim.

İçinde bulunduğumuz çiçeklenme döneminde, kısa süre içinde çiçeğe dönme ihtimali yüksek olan goncaları, henüz yeni sürgünken budamamak için gonca olacak sürgün ile sadece yeni yaprak oluşturacak sürgünü şöyle ayırt edebiliriz:

Önce; henüz ayırt edilebilecek safhaya gelmemiş minik sürgün örneği:

Name:  IMG_0325.jpg
Views: 1526
Size:  26.9 KB

Gardenyanıza dair arzu ettiğiniz biçimin çok dışında olmadıkça, bu yukarıdaki haldeki sürgünleri çiçeklenme döneminde budamayın ki olası çiçek goncasından olmayalım. Bırakın bir hafta daha büyüsün; zira bu haldeyken bu sürgünün gonca sürgünü olup olmadığını anlayamıyoruz (en azından ben...)

Yaklaşık bir hafta kadar sonra, o sürgünün çevresinde sivri sivri oluşumları görürseniz bilin ki bu gonca olacaktır, çiçek istiyorsanız o sürgünü budamamalısınız.

Anlaşılır hale gelmiş ve biraz da geçmiş (zira dün gece iyice baktım, biraz daha erken safhada hiç oluşum yoktu görüntüleyebileceğim) olmakla beraber, goncanın ilk belirginlik kazandığı haldeki görüntüsüne iki örnek:

Name:  IMG_0327.jpg
Views: 1511
Size:  22.5 KB

Name:  IMG_0331.jpg
Views: 1608
Size:  23.1 KB

Bunları budamayın ki, bir haftaya kadar şöyle mini mini oncalara dönüşsünler:

Name:  IMG_0332.jpg
Views: 1547
Size:  25.3 KB

Name:  IMG_0333.jpg
Views: 1469
Size:  25.4 KB

Bu sivri oluşumları göremediğiniz sürgünleri budayabilirsiniz.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön