View Single Post
Eski 22-09-2006, 16:14   #1
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Balkabağı ve Dev Balkabağı üretimi

]Geçen sene Bursa Tarım fuarına gittiğimde iki adet bal kabağının sergilendiğini görmüştüm. Birisi 120 kg birisi 67 kg. İkincisinin yetiştiricisine bu cinsin tohumlarını nerden bulabileceğimi sordum. Standın sorumlusu bayan istersem kabağı satabileceğini söyledi. Koca kabağı ordan eve taşımak hiiiç işime gelmedi. Kim bilir kaç para tutacaktı oda ayrı bir mevzu tabi.

kış biterken gittim o hanımı buldum. Para alacağım olsa yeminle gitmezdim. Ama iş çiçeğe, ağaca geldi mi hiç üşenmiyorum. Kabağın sahibi hanım bana tohum verebileceğini ama şu an için hazır olmadıklarını, kabağı henüz kesmediklerini söyledi. 10-15 gün sonra gelirsem verebileceğini söyledi. Başından savmaya çalıştığını düşünüp içimden güldüm. Beni henüz tanımıyordu. Biraz muhabbet ettik. Tohumu esas getiren insanın diğer 120 kg.lık kabağın sahibi olduğunu ve tohumları Yunanistan'dan getirdiğini söyledi.

15 gün sonra gittiğimde kabağı kestiklerini ama henüz kurumadığını, diğer beyfendiyi bulabilirsem ondan tohum alabileceğimi söyledi. Adamın oturduğu yerde bayağı bir uzakta, Çınarcık tarafında. Hemen yola düştüm ve mevzu bahis köyü buldum. Adamın aslında o köyde oturmadığını, dışardan gelip yer kiraladığını ve üretim yaptığını öğrendim. Geri döndüm ve durumu anlattım. O zaman 10 gün sonra görüşmek üzere sözleştik. Kendisi olmazsa tohumları çay ocağına bırakacağınıda ekledi.

Tekrar tekrar gittim. Çeşitli vesilelerle başından beni savıyor ve ben her seferinde elim boş dönüyordum. Yaklaşık onuncu gidişim falandı. Benim evimden bayanın çalıştığı yer 30 km. Git gel 60 km. Çınarcık tarafına yaptığım ziyareti saymazsam yaklaşık bir 600 km yol kattetim. Hanımefendi herhalde artık tohumları hak ettiğime kanaat getirmiş olacak ki, kocasına telefon etti ve tohumları getirmesini rica etti.

Eşi tohumları getirdiğinde mücadeleyi kazanmış olmanın rahatlığı vardı üzerimde. Artık 10 adet yunan kabak çekirdeğim vardı. Nasıl ekeceğim konusunda biraz bilgi aldıktan sonra ayrıldım yanlarından.

Toplam 10 adet çekirdeğin 4 ünü serada mart sonunda seraya poşete ektim. 2 sini bir arkadaşa verdim. Oda eksin ki tohum kaynağımız çoğalsın. Kalan 4 taneyide bez bir torba içine koyup, sakladım. Ne olur ne olmaz.

Ektiğim tohumlardan 3ü çimlendi, biri hiç çimlenmedi.

İşte bunlarda bu kadar uğraştığım kabakların resimleri.


Name:  Kopyası Image(385).jpg
Views: 69851
Size:  30.2 KB
Name:  Kopyası Image(356).jpg
Views: 72503
Size:  27.7 KB
Name:  Kopyası Image(355).jpg
Views: 68829
Size:  35.0 KB

İlk kabak yaklaşık 30-35 kg. Diğer ikisi 10 kg civarında. Daha sonradan öğrendiğime göre kabaktan tohum alırken sapa en uzak yerden tohum almak gerekiyormuş. Diğer tohumların iştahı o kadar olmazmış. Şimdi üç kabağada bakan benim. Suyunu ve gübresini eşit veriyorum. Hepsi yan yana dikili. Biri ötekilerin 3 katı olduğuna göre bir hikmet var bu işte.


Düzenleyen aybala : 03-11-2006 saat 15:40
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön