View Single Post
Eski 04-05-2009, 23:59   #4
Harun Parlak
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Domates Üzerine Yandan Delikli Patlıcan Aşı

Bu aşı Tekniği hastalıklara karşı dayanıklı olan anaç 6-7 yapraklı Aşı (Kalem) olarak kullanılacak fide 2-3 yapraklı devrede olmalıdır. Anacın tepesi 3-4 yaprak kalacak şekilde kesilir. gövde üzerinde bulunan sürgünler temizlenir. anaçta aşı yerinin delinmesinde özel olarak hazırlanmş mızrak şeklinde bir bıçakla (Özel bıçak) 3 cm uzun 3-4 mm genişlikte ve ucu 1.5 mm ve kalınlığı 1.5-2 mm balık sırtı şeklinde dir.
Ayrıca çalışmayı kolaylaştırmak için bir sapa takılmıştır.

Aşılama sıra ile altdaki işlemler yapılmaktadır.

Tepesi kesilen anacın gövdesi üst koltukdan delinir. 2-3 yapraklı olarak alınan kalem iki yanından kama şeklinde yontularak inceltilir ve gövdede açılan deliğe yerleştirilir.
İyice temas etmesi sağlanır. bunun için gerekirse pens (maşa) kullanılır. Bu aşı tekniğinin diğer aşı tekniklerine göre tutma oranı yüksektir. Aşı yerinin bağlanılmasına gerek duyulmaz.
Kalem ve anaç bitki 10 gün düşük sıcaklıkda 2-3 c daha düşük sulama azaltılarak pişkinleştirilir.
Aşılamadan bir gün önce sulanır. Aşılama yapıldıktan sonra ortam sıcaklığı 20-22 C ve nem % 70-80 tutulmalıdır.
Aşı yerinde kaynaşma olduktan sonra şişkinlik meydana gelmektedir. Ayrıca anac üzerinde sürgünler görülmektedir. Anaç üzerindeki sürgünler temizlenir.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Harun Parlak : 05-05-2009 saat 20:05
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön