View Single Post
Eski 22-09-2006, 04:07   #11
ormanbotanigi
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Bazı tohumlar ekilince hemen çimlenmez. Bunun üç nedeni vardır. Tohum kabuğu sertir, embriyodan kaynaklanan çimlenme engeli ve meyvede tohumun çimlenmesini engelleyen bir takım kimyasal maddelerin olması. İşte saydığım bu üç nedenden kaynaklanan çimlenme engelini kaldırmak için tohumlar +4 derecede kumlu toprakta bir kap içerisinde türden türe değişmekle birlikte 2-3 ay (bazen 4-6 ay) kadar bekletilir. Bu işlemi buzdolabında kendiniz yapabilirsiniz. Toprak sürekli nemli tutulmalıdır. Aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Katlamanın ardından ilkbaharda tohumlar buzdolabından alınır ve hemen ekilir.

Örneğin kiraz tohumunda katlama sıcak ve soğuk katlama şeklinde yapılmalıdır. Yani ilk 2-3 ay 20-25 derece sıcaklıkta sıcak katlama hemen ardında soğuk katlamaya geçilir. Çam tohumlarında bu işlemleri yapmaya gerek yoktur. Çünkü tohumlar ekilir ekilmez çimlenir. Ama yaparsak ne olur ? çimlenme oranı yüksek olur. Muz tohumları ya direk dışarıya bir saksı veya kapta ekin veya katlamaya alın. Tercih sizin. Umarım yaşadığınız yer kışın çok soğuk değildir. Tohumlar aşırı soğuktan zarar görmesin.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön