View Single Post
Eski 21-09-2006, 19:20   #4
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Armut kaplanı mücadelesi

Evet, boşuna yaprağın altına bakın dememişim değil mi? Şüphelendiğim gibi çıktı. Zararlının adı Armut Kaplanı. Bilimsel ismi Stephanitis pyri. Başlıca konukçuları bazı Gülgillerdir. Gülgiller o kadar geniş bir familya ki, böcek canı sıkılınca konukçu değiştiriyor. Ama gülgiller dışında konukçuları da vardır.



Armut kaplanı polifag bir zararlıdır. Daha çok armut, elma ve ayvada zarar yapar. Ayrıca kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, ceviz, kestane, muşmula, fındık, frenk üzümü, kavak, söğüt, karaağaç, süs bitkileri ve çınar ağaçlarında da zarar yapmaktadır. Ülkemizin her tarafında bulunur.

Dişiler yumurtalarını yaprağın alt epidemisine ve doku içine teker teker koyarlar. Yumurtaların üzerini, zift gibi yapışkan bir sıvı ile örterler. Gördüğünüz siyah yapıların bazıları sadece dışkı bazıları ise yumurtaları örten salgılar.

Mücadelesi:
Böcek kışı ergin halde kuytu yerlerde geçiriyor, beslenmiyor. O halde şu aşamada yapacak birşey yok. Ancak ilkbaharda yapmanız gereken tek şey ergin çıkışını gözleyip ilaçlama yapmak olmalıdır. Yalnız, bakarken yaprağın üstüne değil altına bakmalısınız, zira böcek yaprağın altında besleniyor. İlaçlamada herhangi bir sistemik mide etkili insektisit tercih edebilirsiniz. Unutmayın, Tarım ilaçlarını sadece Ziraat Mühendisleri satabilirler. Çiçekçilerde satılan ruhsatsız, etiketsiz, içeriği belli olmayan ürünlere itibar etmeyin. İlkbaharda bir yaprakla birlikte bir ilaç bayisine giderseniz bir ilaç tavsiye ederler. Ben de yazabilirim; Afidreks (Dimethoat) etki süresi 21 gün. Bir diğeri de Bromo 40 EC (Bromophos) etki süresi 7 gün.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 19-11-2008 saat 14:07
fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön