View Single Post
Eski 21-09-2006, 09:55   #27
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Celalettin Bey, merhabalar... İstanbul'da küçük bir araştırma ile rahatlıkla
tohum veya fideleri bulabilirsiniz. Ben 3 aylık fidelerle başlamanızı tavsiye ederim. Bir yıl kaybetmek gibi bir zaman kaybı olmaz... 2 ve 3 yıl önce olmak üzere ard arda dikimler yaptım. 3 aylık fideler tercih ettim. Fidelerin tanesini 5-6 YTL gibi bir ücretle temin etmiştim.

Paulownia denince akla bence, dikimi yapılacağı iklim ve toprak şartlarına göre
farklı varyeteleri getirilmeli. (Bu zaten forumda dile getirilmiştir, bende hatırlatayım dedim)

Ankara için, ben P. Tomentosa varyetelerinden dikmiştim. Almadan ve dikmeden önce siz zaten gerekli araştırmayı yaparsınız ama bende kendimce önemli gördüğüm bir kaç hususu paylaşayım.

Çin kavağı adı da verilen bu ağaç, çok iyi ve hızlı kök gelişimi yapıyor... İlk bir kaç yılda toprak altına 6 metre kadar kök atabiliyordu yanlış hatırlamıyorsam (bu değerler elbette optimum gelişim değerleri olabilir). Bu yüzden dikileceği toprağın yapısı çok önemli, rahat kök atabileceği daha amorf bir toprakta bence daha hızlı gelişiyor. Diktiğim yerde toprak analizi de yaptırmıştım, düşük pH paulownia için gerçekten önemli çünkü hızlı besin talep ediyor... Benim diktiğim yerde toprak şartları pek müsait değildi.. Nispeteden derin çukurlar kazarak diktiğim yerlerdekiler (perlit vb. katmak çok faydalı oluyor) diğerlerine fark attılar. Bu gibi sebeplerle, şu anda 2 sene önce diktiklerimden kimisi 2.5 metre, kimisi sadece 50cm boylandı.

Burda yazdıklarımdan çok daha fazlası forumda mevcut, ben kendi önemli gördüğüm hususlara değindim.. Bence uygun varyetesini seçmek, ilk dikim için fide halde başlamak, toprak yapısına ve dikim şekline özen göstermek gelişimini çok radikal bir şekilde etkiliyor. Mutlaka biryerlerde bir kaç fide -doğru zamanda- dikin.. İlk yıllarda görünüşü pek matah olmasada, kütle artış hızı insanı etkiliyor. Bu hızı optimuma yakın götürebildiğinizde, sizi daha da çok etkiliyor. Bence bir çocuğa ağaç sevgisini aşılamak ve arasında iletişim kurmak için biçilmiş bir kaftan gibi, çocuktan hızlı büyüdüğü için yapılan her bir sulama, gübreleme gibi faaliyetten sonra, her hafta çıkarttığı dev yaprakları ile adeta bakıcısına şükranlarını sunmak için kendi ile yarışıyor..

Kolay gelsin,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön