View Single Post
Eski 02-05-2009, 23:37   #30
kamil35
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caucasus Mesajı Göster
Arkadaşlar benim bir sorum olacak en kolay şekil de nasıl atlatabilirim bilmek istiyorum ?
Daha önce de yazdığım gibi benim kovanlarım köy de duruyorlar ve benim başların da durma gibi bir şansım yok. Annem köy de kaldığı için o da ilgilenemiyor ve bu aralar oğul vermeye başladılar bunları en kısa şekil de nasıl yakalarım **** kaçmamaları için ne yapmalıyım.

1_ Uzağa gitmemeleri için spreyler var.
2_ Bölme yöntemi.
3_ Kat atma.

**** bunların dışın da en kolay ve geçerli olan hangisidir. Tavsiye ve önerilirinizi bekliyorum.
sayın Caucasus,
1-Varsa bir kaç tane boş kovan bırakın arının yakınlarına, çıkan oğul bir ihtimal bu boş kovana girebilir. Geçmiş yıllarda girdiğine şahit oldum.
2-Oğula yatan kovanın anasını bulup 4-5 çıta ile ayırabilir siniz. Örnek olarak diyelim oğula yatan kovan 10 çıta anasını bulup anayı 3-4 çıta ile başka bir kovana alırsınız. Eğer mevcut ana sağlıklı ise 3-4 çıtaya inen nufusla oğuldan vazgeçecektir. Diğer kalan 6-7 çıtada zaten yüsük vardı. Anaların yüsükten çıkmasına 1-2 gün kala birer çıta bölersin. Yüsük olmayan çıtalara olanlardan kesip takarsın . Al sana 6-7 tane ana... fakat bölmeyi yapınca bölmeleri aynı yere koyma en az 3 km mesafeye götür ki tarlacılar geri dönüp çıtaları güçsüz bırakmasınlar. Havalar güzel giderse 8-15 gün içinde analar yumurtlar.
3- Arı oğula yatmadan da bölme yapabilirsin. Yine anayı 3-4 çıta ile ayır. Anasız kalan bölmeyi en geç 12. günde yine birer çıtaya böl. Çünkü larvadan ana yapacakları için analar 13. günde çıkıyor. Diğer tarafı yine 2 numarada anlattığım gibi.. Bol ballı günler dileğiyle..

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön