View Single Post
Eski 02-05-2009, 20:31   #21
Simbiyotek
Ağaçsever
 
Simbiyotek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 45
Sayın epsody,

kompost uğraş alanımız içine girmediğinden siz herhalde benden daha bilgilisinizdir bu konuda. Kompost birçok mikroorganizmanın sırasıyla çalıştığı çok karmaşık bir ekosistem olduğu için proses esnasında dışarıdan yabancı bir yaratık katmanızın oluşumu nasıl etkileyeceğini bilemiyorum.

Literatürde geçen, trichoderma harzianum'un prosesi hızlandırmak için kullanıldığı fakat bunun da ne kadar bilimsel kaynaklara dayandığını bilemiyorum. Google ile aradığınızda karşınıza bu tip tavsiyeler, kullanımlar çıkacak.

Bildiğim, trichoderma mantarlarının belli hammaddelerin doğru oranlarda karıştırılmasıyla yapılan kompostlarda kendiliğinden oluşmaları ve bu kompostun verildiği bitkilerde biyokontrol ajanı olarak iş görmeleri. Sanırım daha makulu olan da bu, yani dışarıdan katmak değil çünkü bir seri mikroorganizmanın işlerini sırasıyla tamamlamalarından sonra bu yaratıkların oluşacağı ortam ph, nem ve derece bakımından bir optimuma geliyor. Tabi dışarıdan eklemek demek bu işe para harcamak demek oluyor.

Sim Wave-S (bacillus subtilis) ise kötü koku bertaraf eder fakat kompostunuzu nasıl etkiler bilemiyorum; arzu ederseniz alıp deneyebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla

Simbiyotek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön