View Single Post
Eski 30-04-2009, 21:31   #6
Zeytinci
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Halil Önen,

Damak tadı kişiden kişiye değişiyor, bildiğiniz gibi. Kimse satarken yoğurdum ekşi demez.

Yağ zamana, korunma durumuna göre yaşlanır (eskir). Havanı oksijeni, doğrudan güneş ışığına ve ısıya maruz kalması yağı eskitir. Aroması ve nefaseti azalmaya başlar. Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağar.

Her zeytin çeşidinin yağı kendine has lezzete sahiptir. Bazı çeşitler sofralık zeytin olarak üstündür. Bazıları yağlık olarak üstündür.

Zeytin meyvesinin zararlılardan etkilenmesi, toplanma yöntemi, yağ sıkımı öncesi beklemesi (çürüme/küflenme) ve yağ çıkarma prosesi kalitesine tesir eder. Muhafaza edilme şekli önemlidir.

Isınmasını, ışık almasını ve hava ile temasını önlerseniz, kaliteli olma süresini uzatırsınız.

Raf ömrü yeni yağın beğendiğiniz halinden beğenmediğiniz haline kadar geçen süredir.

Kalitesi düşük yağlar rafine edilir. Rafine edilmiş yağ makbul değildir. Ama bir değeri vardır. Ya kızartmalarda kullanılır **** annenizin yaptığı gibi içine sızma (iyi) yağ karıştırılıp/harmanlanıp (riviera) öyle satılır ve kullanılır.


Düzenleyen Zeytinci : 30-04-2009 saat 21:34 Neden: ilave ve yazım düzeltmesi yapıldı.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön