Konu: Ağaç kurdu
View Single Post
Eski 19-09-2006, 12:47   #4
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Genel Olarak Ağaç Kurtları

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uluku
merhaba..geçenlerde bahsetmiştim..ceviz ağacım kuruyor diye ..gövdesinde kuru bir kesik yer vardı..dün orasını açtığımda yaklaşık 20cm derinlikte bir çürüme ğördüm..temizlediğimde iki tane beyaz kurt buldum iyice temizledikten sonra içerisine sulandırılmış kireç doldurdum..yeterli olup olmadıgını bilemiyorum..başka ne yapabilirim..teşekkürler..
Arkadaş ceviz ağacındaki kurtları sormuş, ben diğer kullanıcılara da faydası olması açısından genel anlamda ağaç kurtları nedir, nasıl mücadele edilir ondan bahsetmek istiyorum.

Ağaç kurtları Genel anlamda iki ayrı takımdan bazı böceklerin larvaların ağacın gövde ve kalın dallarında beslenmesidir. Yani ağacı yiyen böcek ergin değil larvadır. O yüzden büyük bahçelerde erginler ile mücadele etmek kesin çözümü getirir. Ergin mücadelesi yapmadan larva mücadelesi yerinde saymak demektir (ne ileri ne geri). Ancak küçük ev bahçelerinde bu ekonomik olmayacaktır.

Küçük bahçelerde, yapılacak en iyi yöntem mekanik ve kimyasal mücadelenin birlikte kullanımı ile olur. Bu yöntemi evimizdeki mobilyaları yiyen kurtlar için de kullanabiliriz.

Çok büyük bahçelerde ergin mücadelesinden sonra, aktif delikler tespit edilir. Bunun için ya kulağınızı ağacın delik olan kısmına dayayıp sesleri dinlersiniz (larva varsa çıtır çıtır odun yeme sesi gelecektir), **** deliklerin dışında gördüğünüz larva pislikleri ve talaşlarının yeni olmasına göre larva içerde **** ergin olup uçmuş şeklinde yorum yapacaksınız.

Larvaların olduğu aktif deliklere çelikten yapılmış bisiklet fren teli sokulur. Tel gidebildiği yere kadar ittirilerek (genellikle deliğin sonuna kadar ilerler) larva öldürülmeye çalışılır. Bunu yapmanın ikinci bir nedeni kimyasal mücadele öncesi galerilerde biriken talaşın tıkadığı yerleri açmak.

Kimyasal mücadelede ise, (bu yöntemi mobilyalar için de kullanabilirsiniz) aktif deliklere enjektör yardımıyla bir miktar DDVP (dichlorvos) (tarım ilacıdır) **** ethyl acetate (laboratuar kimyasalıdır) enjekte edilir. Sonra delik aşı macunu (**** çiğnenip yumuşatılmış sakız, cam-pencere macunu vs) ile kapatılır. Sonuçta ilaç gaz haline geçerek larvayı öldürür.

Mobilyalar için DDVP kullnacaksanız her ne kadar macun ile deliği kapatsanız da mobilyanın bulunduğu odada **** en iyisi evde 3 gün bulunmamak, 3 gün sonra iyice havalandırmak gerekir. DDVP çok etkili bir fumiganttır, çok zehirlidir...

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön