View Single Post
Eski 29-04-2009, 18:42   #1
kuyucu
Ağaç Dostu
 
kuyucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
Siyah Trabzon Hurması (Black persimmon) (Diospyros digyna)

Siyah Trabzon Hurması (Diospyros digyna)

Name:  black-sapote.jpg
Views: 15821
Size:  30.6 KB

Black Sapote veya Çikolatalı Puding Meyvesi olarak isimlendirilir. Meksika’ya özgü en sıradışı meyvedir. .Meyveyi ilginç yapan yapan yeniliş şeklidir. Siyah Trabzon Hurması 60 -120mm çapındadır. Meyve yuvarlak ve basıktır. Şekli normal Trabzon Hurmasına benzer. Olgun meyveler bile yeşildir. Siyah Trabzon Hurması çekirdeksiz veya 5 taneye kadar çekirdeğe sahip olabilir. Avustralya’da uzun yıllardır ticari olarak yetiştirilir ve insanlar tarafından çok beğenilir. Olgunlaştığı zaman kabuki rengi parlaklaşır. Olgunlaşan meyveler 7 gün içersinde toplanmalıdır. Bu sure soğuk iklimlerde uzayabilir. Olgunlaşma esnasında meyvedeki değişiklikler çok çarpıcıdır: gece boyunca koyu yeşile dönüşür, sonar kahverengi –siyah ve çok sert iken yumuşar.

Yumşak olgunlaşmış meyveyi açmak için keskin bir bıçak ile ortasından ikiye ayrılır. Çekirdekler çıkarılır ve kaşık ile yenir. Yumşak meyve çok hassas bir kabuğa sahiptir , yenirken dağılabilir. Soğutucuda dondurulduktan sonra hafifçe çözülmeye başladığı anda da yenilebilir. Bu durumda iken kabuğu daha rahat soyulabilir.Bazı insanlar meyveyi ya portakal suyuna, süte , kremaya ekleyerek tüketirler. Birçok insane için çok çekici bir meyvedir.
Dondurulmuş meyveler 6 aya kadar tadını koruyabilirler ve tatlılarda kullanılırlar. Buzdolabında saklanabilir fakat uzun sure korumak için derin dondurucuda tutulmalıdır.

Kaynak

kuyucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön