View Single Post
Eski 28-04-2009, 14:03   #21
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Şubat ayının sonlarında Sn. gurbik67'den gelen Lilium candidum bir süre önce böceklendi ve ben farkedene kadar da bitkinin üstte kalan kısmı tamamen sararıp bozuldu. Bu sabah soğanını çıkartıp yıkadım.
Eklenti 75171

Kökü çürümüş gibi, iki kökçük sert gibi duruyor. Küçük dişlerin bir kısmı koparak elimde kaldılar. Yalnız arada sanki bir yavru oluşuyor gibi ve bu da sağlama benziyor.
Eklenti 75172

Kurtarabilir miyim, ne yapmam gerekir? Yavruyu ana soğandan ayırsam (nasılını bilmiyorum ama) olur mu?
Sevgili nevsune;

Soğanınız henüz ölmemiş, görülüyor ki fazla sulamadan çürüme ye başlamış. Henüz ölmemiş.

Çıkarmadan önçe sorsaydınız keşke.

Arkadaşlar bu gibi durumlarda bir iki fotoğrafını çekin, neler yaptığınız nasıl baktığınız gibi bilgileri yazın, ve çekinmeden sorun.

Nevsune hanım, soğanı avuçunuzun içine alın ortadaki çiçek sapını afifce sağa sola oynatarak çekip alın, köklerini 1cm kalacak şekilde kesin (kök kalmamış ama ne varsa) erhangi bir Mantar ilaçıyla ve bir insektisit ile de ilaçlayın hiç bölmeden olduğu gibi ekin. 1 hafta sonra hefifce bir nemlendirin, bahçede ise hiç sulamayın. bu yıl da çiçek beklemeyin artık.

Kopan pulları da varsa dere kumuna yoksa normal kuma dikine gelecek şekilde üstleri gözükmüycek kadar kapatın ve sulamayın, 10 günde bir hafifce nemlendirin.Çok körpeler ama bakarsınız onlarda yavru soğan yapabilirler.

Bu gibi durumlarda soğanları çıkarmayınız, haziran gelmeden soğanlar çıkarılmaz, erhangi bir sebepten dolayı yaprakları kuruyabilir, böçek sarabilir, bitlenme yapabilir. bu gibi haşereleri yok etmeye çalışınız, buna rahmen yinede yaprakları kurudu ise, yeşerteceğim diye çok sulamayınız, aksine suyunu daha da kesiniz hatta hiç sulamayınız, o kendiliğinden zamanı gelince yeşerecektir. Yeşerdikten sonrada yine hafif hafif az az sulayınız.
Kuru kalmasından korkmayın, çok sudalamadan korkun.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön