View Single Post
Eski 27-04-2009, 22:34   #28
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Uygulamadaki aksaklıkları geçelim , genel anlamda organik tarım ürünleri ve konvansiyonel tarım ürünleri arasında kesinlikle fark vardır.

İlk baştaki çalışma bu farklılığı ortaya koymak için yapılmış bir çalışma değil. Sadece temel besin ve iz element miktalarına bakılmış. Oysa organik fosforlu bir zirai ilaç kullanılmış sebzede kalıntı analizi yaparsanız ilacı (zararlı içeriği) bulursunuz, besin analizi yaparsanız buradaki fosfor bitkinin toplam fosfor miktarına dahil olur. Aynı bileşik bir analizde üründe ilaç kalıntısı olduğunu gösterirken , diğerinde bu durum toplam fosfora ilave olur ve bunun kaynağının ilaç olduğunu bilemezsiniz.

Şunu da bilmemiz gerekir ki tükettiğimiz sebze ve meyvelerin bir çoğunda tam olarak tanımlanamamış bileşikler bulunmakta. Sağlık üzerinde olumlu ya da farklı etki gösteren kısımlar da zaten bu bileşikler. Bunların analizlerle tam anlamı ile ortaya çıkarılması da kolay bir iş değildir.

Organik tarımın hikaye diye geçiştirilemeyecek bir metot olduğunu kabullenmemiz gerekiyor. Türkiye de uygulamalarının güvenilir olmaması organik tarımın güvenilirliğini ya da önemini azaltmaz.

Tartışmanın başlangıç kaynağı olan araştırma makalesi, tam metin ya da link olarak gönderilirse yorumlanması daha doğru yapılabilir.


Düzenleyen Sebahattin : 27-04-2009 saat 22:38 Neden: İlave ve düzeltme
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön