View Single Post
Eski 27-04-2009, 16:07   #8
BalıkcıSerdar
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Bir bahçede dekoratif görünüm amaçlanmamışsa, ilk aklıma gelen; insanın bahçesinde her yer toprakken bitkilerini neden saksı içinde bir avuç toprağa muhtaç bıraksın olur.

1- Saksılarda ne yaparsanız yapın, bir şekilde drenaj sorunu oluyor. Suyu biraz kaçırdınız mı güzelim bitkiler saksı içindeki aşırı nemden çürüyüveriyor. Oysa canını sevdiğimin toprağı öyle mi, istediği kadar yağmur yağsın, toprak bağrına çekiveriyor o suyu.

2-Toprakta genişçe yayılması gereken kökler, saksılar içerisinde zapt-ü rapt altına alınıyor. Dünyanın parası, zamanı ve emeği de harcansa, saksıdaki bitkiler sadece oyun hevesi giderecek kadar cevap verebiliyor. Bir süre üç-beş sebze-meyve-çiçek alınsa da, işte ancak o kadar. Saksı ne kadar büyük olursa olsun, en önemli yaşam organları daracık yerlere sıkışıp kalma konumunda. Oysa toprağa bırak, salsın köklerini şöyle özgürce dolandırsın dursun. Köklerin uzanabildiği her santimetre sana sebze-meyve-çiçek olarak dönsün.

3- Kökü dar geldikçe saksı değiştirilmek zorunda kalınacak. Kökler yerlerinden oynayacak, zarar görecek.

4- Toprak, çim, bitki doğal bütünlüğü varken, o sevimsiz plastiklerin ne işi var orada burada?

İşin teknik kısmını, bahçede dahi saksı kullanılma gerekliliklerini elbette bilemiyorum. Bunu bahçe sahipleri yaşadıkları için daha iyi bilirler. Sonuçta balkona sıkıştırılmış saksılardan ilallah gelmiş bir balkoncunun düşünceleridir bunlar
Özellikle koyu renk işaretlediğim yerler tam benim düşüncelerime tercüman oldular

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön