Eğer ki üretim metodunuz generatif ise (generatif organlar: çiçek, meyve) genetik açılım gösterme riski çok büyük. Eğer ki kendisi de deli tabir edilen yabani tür ise pek de mühim değil. Ancak kültüre alınmış bir çeşit ise genetik olarak geriye giden bir özelliktedir.
Eğer ki üretim metodu vejetatif (vejetatif organlar: kök, gövde, yapraklar, dallar) ise elde edeceğiniz fidan diğerinin genotip olarak aynı özelliği taşır. Bunları da çelik, doku kültürü, kök sürgünü, daldırma, aşı gibi yöntemlerle çoğaltabilirsiniz. Ha eğer aşılı bir meyve fidanı ise aşı noktasından aşağıdan alacağınız bir kısım yine anacın genotip olarak aynı özellikleri taşıyacaktır. Kiraz ağacından üretmek istiyorsanız dallara jilet ile birkaç çizik atın ve yosunu nemlendirip sarın, üstüne de naylon sarıp nemini koruyun, size direk olarak bir kiraz fidesi sağlar. Hem de üstündeki meyvenin aynısı meyveler veren bir fide.
|