View Single Post
Eski 17-09-2006, 12:41   #32
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
ENERJİ BİTKİLERİ VE YEŞİL YAKITLAR SEMPOZYUMU

14-15 ARALIK 2006 Ege Üniversitesi-İzmir

Dünyada fosil yakıt rezervlerinin azalması ve çevre kirliliğinin artarak ön plana çıkması nedenleriyle bilim dünyasında temiz enerji ve yakıt arayışları giderek önem kazanmaktadır. Bu konuda, en büyük kaynak olarak da enerji bitkileri ve yeşil yakıtlar dünya gündeminde tartışılmaya ve olanaklar düzeyinde uygulanmaya başlanmıştır.

Bilindiği gibi biyoenerji olarak tanımlanan “Biyobenzin ve Biyodizel”, genelde sırasıyla etanol elde edilebilen patates, mısır, tahıllar v.b. ile bitkisel yağ kaynaklarını oluşturan kolza, ayçiçeği, soya v.b. bitkilerden yararlanılarak oluşturulmaktadır. Ülkemiz koşulları bu bitkilerin geniş alanda üretilmelerine uygun olmasına karşın, birçok tarımsal sorunu (çeşit-ekoloji interaksiyonu, ekim zamanı, agroteknik yöntemler, depolama, maliyet ve fiyat politikaları v.b.) da beraberinde getireceği bilinmektedir.

Ayrıca bu bitkilerden yararlanılarak elde edilen bitkisel ürünlere, endüstriyel açıdan, uygulanacak fiziksel ve kimyasal işlemlerin beraberinde getireceği ekonomik ve teknik sorunlar ile en önemlisi, çözüm sağlayabilecek yasal düzenlemeler henüz yeterince sağlanamamıştır.

Bu nedenlerle, yetkililerin tüm bu konuları tartışarak, bitkisel üretimi üstleneceklere, biyoenerji yatırımcılarına, konu ile ilgili yasama organlarına ve diğer tüm ilgililere güncel ve doğru bilgilerin aktarılması bu sempozyumun ana amacıdır. Söz konusu bilgilerin ülke çapında yalın bir şekilde netlik kazanması, sadece endüstriyel değil, bilimsel yatırımcılar içinde iyi bir fırsat olacaktır. Ayrıca, üreticisinden sanayicisine kamuoyunun sağlıklı bir biçimde bilgilendirilmesi bu işin diğer bir boyutudur.

Konunun kamu ile birlikte özel sektörü de aynı düzeyde ilgilendirdiği gerçeğinden hareketle bu sempozyumun düzenlenmesine kurulumuzca karar verilmiştir.

http://www.enerjibitkileri06.ege.edu.tr/

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön