View Single Post
Eski 16-09-2006, 22:38   #5
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Kalibrasyon olayı kolay ancak bir o kadarda zor bir işlem şöyle ki:

Öncelikle çokta ucuz olmayan hazır belli Ec ve pH değerlerinde solüsyonları vardır. Solüsyonlarıda bulmak kolay değil ancak tıbbi mazleme satan işyerinde bulman mümkün, bulamazsan da bana mesaj at pH metre, EC Metre ve istediğin solüsyonu ben sana temin edebilirim. Her solüsyon sabit değerlerde olduğu için cihazları pH-metre için Alkali veya baz veya nötr solüsyon, EC-metre için belli EC değerlerde solüsyonlara daldırıyorsun ve ayar yerinden solüsyonun sabit değerine gelene kadar çeviriyorsun, sabitlendiğinde bir müddet bekleyip iyice kontrol ediyorsun. pH-EC metre veya bazı cihazlarda hem pH hemde EC ölçümü her ikisi birlikte yapılabiliyor tabi cihazının türüne göre. Bu tür durumlarda her özellik için yine solüsyonları ayrı ayrı kullanmak gereklidir. Bu kolay tarafı idi ancak zor yanı ise bunu ilk kalibrasyon yapılışında bir tecrübeliden ve varsa elinde solüsyon olan birisinden veya bir yerden görmek gerektiğidir zira bilende laboratuvar ortamlarında çalışanlar dışında pek yok. Fakat bilenin olduğu bir yer öğrenmek istersen senin Yalova'dan olduğunu görerek yönlendirme yoluyla sorununu halledelim derim. Bursa'da olsaydın sana bu konuda seve seve yardım edebilirdim. Yalova'da Behçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüne git orada ki laboratvuvarlarda mutlaka solüsyonlar vardır ve istediğin şekilde sana yardımcı olurlar veya Yalova'da İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü varsa oradan da yardımcı olurlar.

Kalibrasyon olayı böyle iken EC ve pH ne demek onu da izah edelim:

EC: Elektriksel iletkenlik, Emülsiyon Konsantre veya bizim anlayabileceğimiz dil ile Tuzluluk. Bu ölçüm değeri şelatlı ve kristal tuz yapısında olan ve EC değeri ile (birimi mikro siemens dir) gübrelerin bitkilerin kaldırabileceği dozda ayarlanmasını sağlayan ölçüm şeklidir. Bunu ölçen yani elektriksel iletkenliği ölçen aletlere EC metre diyoruz. Bitkiler benim bildiğim çeşidine göre değişmekle birlikte topraktan 5 EC değerine kadar dayanabilirken yapraktan ise 2-3 EC değerine kadar dayanabiliyorlar hele hele çiçekler 1-1,5 EC değerlerinde dir.

pH: Ortamdaki hidrojen iyonu konsantrasyonunun negatif logaritması. Daha basit bir dil ile anlatacak olursak bir sıvının veya ortamın asit ya da baz (Alkali) olup olmadığını anlamak için oluşturulan ölçüm şeklidir. Yani asitliği ve bazlığı ölçme ile elde ettiğimiz değere pH, bunu ölçen aletlere pH metre diyoruz. Örneğin bildiğimiz Tuz ruhu (Hidroklorik asit) asit bir sıvıdır ve pH değeri çok düşüktür, yine çamaşır suyu (sodyum hipoklorit-NaOCl) bazik veya alkali bir sıvıdır ve alkali değeri çok yüksektir, bunun dışında kullandığımız içme sularının değeri 6,5-7 civarıdır. Asitlik ya da bazlık 0'dan 14'e kadar bir değer oluşturur ve ortası 7 nötr dür. 0-7 arası asit karakterde bir değer verir ki bitkiler topraktaki asitlik olarak en düşük 5 civarı değerlere kadar dayanır bitkiler daha aşağı değerlede bitki varlığını devam ettirmekte zorlanır çoğunlıukla ölür, 7-14 arası bazik bir değer oluşturur ve bitkiler 8 civarında toprak alkaliliğine dayanır diğer değerler ölüme varacak sonuçlardadır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön