View Single Post
Eski 25-04-2009, 21:54   #49
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Halil bey,
Delfin WG'nin içeriği Bacillus thuringiensis isimli bakteri. İlacın broşüründe zeytin güvesinden değil, sadece Türkiyede ruhsatlandırılan bir iki zararlıdan bahsediyor. Benim bu içeriğe ulaşmam yabancı kaynaklardan oldu. Zeytin güvesi mücadelesinde Bacillus thuringiensis bakterisi Kaliforniya kaynaklı araştırmalarda zehirli olmayan tek mücadele yöntemi olarak belirtiliyor. Kaldı ki ABD'de zehirli mücadeleye de izin verilmiyor anladığım kadarıyla. Araştırmalarımda farklı orijinli fakat aynı şeyi işaret eden pek çok şey buldum. Bu açıdan bir kuşku yok. Dozaj, uygulama frekansı, zararlının mevcudiyeti konularına dikkat etmek gerek.

Bizim buralarda ağaçlarda henüz tomurcuk yok. Buna rağmen zeytin güvesi feromonlu üç adet delta tuzak astım. Hergün bakıyorum. Henüz yakalanmış güve kelebeği görmedim. Sizin oralarda uçmaya, hatta yumurta bırakmaya başlamış olabilir. Benim planım, ilk tomurcukları görmemden itibaren ilk iki uygulamayı 4-5 gün arayla, devamında meyveler saçma tanesi oluncaya kadar 7 günde bir yapacağım. Devamında ağaçları kaolin kiliyle kaplayacağım.

Bacillus thuringiensis uygulaması sırasında p.fluoresens içerikli Bionem de karıştırılabilir diye düşünüyorum. İkisi de biyolojik olduğuna göre bakteriler biribirini yemez herhalde (Oğuz bey araştırıp bize bildirirse makbule geçer). P.fluoresens bakterisinin çeşitli mantar türlerine karşı etkili olduğu biliniyor. Mantarlar, zararlı böcekler kadar kolay izlenemiyorlar. Ancak koruyucu tedbir olarak bir zararı olmayacaktır.

İngilizce takip edebiliyorsanız bu elektronik kitaba bir göz atmanızı öneririm. 259. sayfa tam bu konuyu anlatıyor. Kitabın tamamı açık olmamakla birlikte, açık olan bölümler bile çok yararlı.


Düzenleyen MeyveliTepe : 25-04-2009 saat 22:45
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön