View Single Post
Eski 16-09-2006, 06:19   #8
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Kivi bitkisi çift evciklidir. Kivinin dişisenden alınan çelik dişi bitki oluşturur. Erkeğinden alınan ise erkek bitki oluşturur. Dişi bitkinin meyve verebilmesi için erkekle bir araya dikilmesi gerekir. Ticari bahçelerde 8 dişi için 1 erkek bitki dikilir.
Kivi bir ağaç değil, sarmaşıktır. Su ve rutubet isteği çok fazladır. Sık sık sulamak gerekir.Kökleri yüzeyseldir. Bu sebeple ben kivilerimi saksı yerine leğene dikmeyi planlıyorum. Kivinizi geç donlardan korursanız meyve vermemesi için bir sorun yok.
Daha ayrıntılı bilgiyi Kivi yetiştiriciliği başlığında bulabilirsiniz
Yurdumuzda yeni kivi çeşitleri yavaş yavaş yayılmakta. Fakat pazarda veya markette görülen esas çeşit Hayward cinsidir. Aşağıda bazı cinslerin resmi görülüyor.

Name:  kivi cinsleri upload.jpg
Views: 37247
Size:  23.1 KB
1 A. rufa
2 A. melanandra
3 A. glaucophylla
4 A. chinensis
5 A. latifolia
6 A. indochinensis
7 A. chinensis 'Hort16A'
8 A. macrosperma
9 A. arguta
10 A. fulvicoma
11 A. deliciosa 'Hayward'
12 A. arguta var. purpurea
13 A. guilinensis
14 A. setosa
15 A. chrysantha
16 A. eriantha

benim size üretim için önerebileceğim en pratik yol şudur. Budama zamanı bir kivi bahçesinden çıkan budama artıklarını toplayın ve 3-4 göz olacak şekilde kesin. Bunları dere kumuna dikin. Köklenince toprağa alın. Bu arada kesinlikle rutubetinin kaybolmasına izin vermeyin. Topladığınız dallarda geçen seneden kalan meyve sapları varsa o bitki dişidir. Kimi üreticiler bitkinin üzerindeki tüylerden cinsiyet ayrımı yapsada (gövde tüylü ise erkek, tüysüz ise dişi) bir çok üretici bunun yanıltıcı olduğunu söylüyor.

Yalova'nın kivi yetişmeyen tek bölgesinde oturmakta içimi burkmuyor değil. Ah şu geç donlar yok mu.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön