View Single Post
Eski 22-04-2009, 17:08   #18
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
UĞURBÖCEKLERİ
Yazan: Ric Bessin, Extension Entomologist
University of Kentucky College of Agriculture
Çeviri. Bendeniz

Uğurböcekleri aynı zamanda yedi noktalı gelin böceği veya uç uç böceği olarak da adlandırılabilen çok yararlı bir gruptur. Bunlar özellikle afitler ve emiciler olmak üzere pek çok böceğin doğal düşmanlarıdır. Bir tek uğur böceği hayatı boyunca 5000 den fazla afit yer. Kentucky’de pek çok tür bulunur ve bunlar çoğu yaşam alanında yaygın olarak rastlanır.
Yetişkin uğurböcekleri, çok karakteristik olarak sarı, pembe, turuncu, siyah ya da kırmızı renkli üzerlerinde belirgin benekleri olan konveks, ovalden yarımyuvara doğru değişebilen vücutları vardır. Bu onları yemek isteyen diğer hayvanlara karşı bir çeşit uyarıdır. Pek çok parlak renkli böcek gibi, bunlar da rahatsız edildiklerinde hoş olmayan kokularla, arkalarından fışkırtılan rahatsız eden sıvılarla kendilerini korurlar. Parlak vücut renkleri bazı avcılara bunları hatırlatarak benzer işaretleri olan böceklere saldırmamalarını sağlar.
Yetiştkin dişiler genellikle aşağıdaki resim gibi, afit, sümüklü böcek veya unlubit kolonilerinin olduğu bitkilerin yakınlarına bir yumurta kümesi bırakırlar.

Eklenen Resimler
 
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön