View Single Post
Eski 17-04-2009, 18:36   #15
Birsen Şemseddin
Ağaç Dostu
 
Birsen Şemseddin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-04-2007
Şehir: lefkoşa - KKTC
Mesajlar: 158
Patlıcan Macunu ( Kıbrıs Usulü)

Malzeme

25 tane taze patlıcan ( fotoğraflardaki gibi sarı olmayacak onlar taze değil, tazesi beyaz yumurta gibi olur)
1 kilo şeker
Sönmemiş kireç ( bir avuç kadar) ( Kıbrıs'ta inşaat malzemesi satan yerlerde bulunur)
Ağartılıp, fırınlanmış badem
25 tane karanfil
2 limon

Yapılışı

Patlıcanlar soyulur. Kireçli suya ( patlıcanların üzerini örtecek kadar suda bir avuç eritilmiş kireç) atılır, 2 saat sonra çıkarılarak, iyice yıkanır ve bir tencerede kaynatılır. Piştikten sonra (pişip pişmediğini kürdanla kontrol ederek anlayabilirsiniz) tek tek çıkarılarak başka bir kaptaki limonlu suya atılır. Soğuyunca limonlu sudan alınır ve içine badem, karanfil tanesi yerleştirilir. Sonra patlıcanlar tepsiye sıralanır üzerine bir kilo şeker serpilir ve bir gece bekletilir ( patlıcanlar su çıkaracak ve şeker eriyecek). Ertesi gün patlıcanların çıkardığı su ile birlikte ( eğer su az ise patlıcanların üzerini örtecek kadar su ilave edilebilir) tencereye alınır ve tekrar kaynatılır .Reçel kıvamına ulaşınca ateşten alınmasına yakın içerisine bir limon sıkılır. İyice soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilmelidir. Dayanıklı olması için kavanozun ağsına kapağını takmadan bir tülbent geçirerek bir kaç gün güneşlendirilir. Bu bir kaç günden sonra tülbenti alıp kapağı yerleştirebilirsiniz.


*Limon suyu patlıcanlara parlaklık verir, bu arada beyaz renkli patlıcanlar kırmızımsı bir renk alacak.

* Kireç, suya bir tülbent içerisinde yerleştirilirse daha güzel ve iyi olur.

Afiyet olsun.

Birsen Şemseddin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön