View Single Post
Eski 17-04-2009, 09:06   #112
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi herbaryum Mesajı Göster
3.Donanımlarımız derken nelerimiz var? Özellikle ağaçlar.net Ankara çalışma gurubu olarak sesimiz var, çıkarabiliriz. Toplanırız, ziyaret ederiz, yaşam alanlarındaki olumsuzlukları tespit eder, gerekli müracaatları yaparız. Tanıtım toplantıları düzenleriz vs. Üyelerimizden uygun olanların bahçelerinde bu bitkinin yetiştirilmesini sağlayabiliriz. Çiçeklenme zamanı orada toplantılar düzenleyebiliriz. Tabi böyle yerleri olan üyelerimiz ve onların izinleri olursa. İsteyen olursa bu bitkiyi evinde saksıda yetiştirip eğer çiçek açtırabilirse onları da takdir ederiz. Ancak bu tip çalışmalarda kullanmak için gereken tohumlar bu bitkiyi baskılar şekilde doğal populasyonundan olmamalı. Mesela NGBB veya benzer botanik bahçeleri veya tohum sağlanabilecek yerler olmalı. Ben bu konuda her yıl doğadan tohum toplanmasına karşıyım, koruyalım derken baskıcı oluruz istemeden.
.
Sevgili herbaryum merak ettiğim konular var dediğinde donanım lafını ben ortaya attığıma göre, ne demek istediğimi açıklayayım. Gerçi sevgili herbaryum büyük ölçüde benim diyeceklerimi demiş zaten Kendi düşündüğüm donanımları da açıkladığımda, alıntıladığım bölüme eklenirse bütünlük sağlanmış olur sanırım.

Donamımlarımızın başta geleni,tanımaktan mutluluk duyduğum sevgili herbaryum ve tanışabileceğimiz tüm biliminsanları. Daha sonraysa yetiştirme ile ilgili bulabileceğimiz her türlü kaynaktan gelecek bilgiler ve şimdiye kadarki olumlu ya da olumsuz her türlü deneyim de bizim donanımımız olacaktır.

Örneğin kendi yaşam alanı dahi olsa gidip tohum atıp sonrasını doğaya bırakmanın, bitkinin çoğalması için çok da geçerli bir yol olmadığını gördük. Çünkü doğal ortamı, artık doğal ortam olmaktan çıkmış durumda. Sevgili herbaryum'un yukarda açıkladığı türlü olumsuz koşullar bitkinin çoğalmasını engelliyor. Zaten aksi olsaydı, engelleme olmasaydı, o ortamdaki her bir çiçeğin döktüğü tohumlardan yüzlerce, binlerce yanardöner çiçeğinin fışkırması gerekirdi.

Birileri uğraşıp çabalayıp bitkiyi doğal ortamın dışında yetiştirmeyi becermiş. O tohumu hangi koşullarda çimlendirebildilerse, bu bize örnek olacak. Bu örnekten yola çıkarak, yanlış yollardan tohumları ziyan etmemiz engellenecek. Dolayısıyla bu, yöntemini öğrendiğimiz zaman bizler açısından çok önemli bir donanım olacak.

Sevgili herbaryum'un karşı olduğu doğadan tohum toplamaya gitmek diye ne benim, ne de diğer arkadaşların bir arzusu ve niyeti yok. Zaten toplanmış tohumları bu işi gerçekten ciddiye alan birkaç kişi aramızda bölüşüp çiçeğe hayat verme çabasına giriştik.

Bitkinin tek yıllık olması da beni çok düşündürmüyor. Ben her yıl, tek yıllık olan birçok bitkiyi yeniden, yeniden yetiştirip çok da büyük keyif alıyorum.

Sonuçta doğaya zarar verme niyeti olmadıktan sonra bir tek kişi bir tek çiçek bile yetiştirse, bence doğaya hizmet etmiş olur diye düşünüyorum. Şimdi umalım ve dileyelim ki umut, istek ve çabalarımız olumlu sonuçlansın.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön