View Single Post
Eski 09-09-2006, 10:49   #72
hasan42
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Noktalama işaretlerinin doğru kullanımı konusunu açtığınız iyi oldu. Dahi anlamındaki de ve -de eki gündemi o kadar meşgul etti ki diğer yazım sorunları gölgede kaldı.

Ben '' Sen de mi Brütüs '' örneğinde olduğu gibi, ünlem ya da soru işaretinin kullanımının kişinin kasdettiği şeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Bence yerine göre ikisi de doğrudur.

Benzer bir kullanımı “değil mi” ifadesinde de görüyoruz. Diyelim ki sakin, ılık, yıldızlı bir gecede, bir bahçede sevdiğiniz birileriyle çay içiyorsunuz . O ortamın sizde oluşturduğu duyguyu ifade eden “Ne kadar güzel bir gece değil mi” cümlesi bence bir ünlem işareti ile sonlanmalıdır.

Noktalama işareti icadı konusunda Karga kardeş’e kısmen katılıyorum ama hayatın getirdiği, önceden kestirilemeyen pek çok duygu, davranış ve düşünce şekilleri var ve bunların hepsini yazıya dökecek sayıda “resmi” noktalama işaretimiz yok henüz. Bu da insanları yeni işaretler üretmeye zorluyor sanki. Örneğin, sizi şaşırtan, çözemediğiniz bir olayın sizde uyandırdığı duyguyu yazıya dökmek istiyorsunuz. Bunu !? veya ?! ile pratik bir şekilde ifade ediveriyorsunuz. Yüzcüklerin kullanımı da benzer bir ihtiyaçtan doğmadı mı?

Noktalama işaretlerinin hiç kullanılmaması da bir eksiklik ortaya çıkarır bence. Eski Osmanlı metinlerini inceleyenler bu eksikliği çok iyi görebiliyorlar.

Bu noktalama işaretleri konusunun daha fazla işlenmesi iyi olacak. Ben, kendi adıma, bunları kullanırken tedirginlik duyuyorum ve öğreneceğim çok şeyin olduğunu biliyorum.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön