View Single Post
Eski 04-03-2006, 00:56   #4
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Oksijenli su

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Humeyra
Oksijenli suyun fungisit etkisini hiç bilmiyordum. Güllere de uygulanabilir mi? Aynı etkiye sahip başka çevre dostu ürünler var mı?
Oksijenli su bildiğiniz gibi seyreltik hidrojen peroksit çözeltisidir. Hidrojen peroksit dezenfektan olarak da kullanılan bir kimyasal. Ancak hidrojenperoksitin bütün derişiklikte olanlarını kullanamazsınız.

Örneğin çok derişik ticari preparatlar tekstil sanayisinde ağartıcı olarak da kullanılmakta. Tarımda ruhsatlı olan preparatları kullanmak gerek. Bitkiler kendileri de stres anında peroksidaz enzimi salgılamakta, siz bunu dışarıdan vererek aktivasyon etkisini türe bağlı olarak yaratabilirsiniz. Güllerde hangi hastalığa karşı kullanımını sorduğunuzu bilmiyorum. (Her fungusit her mantari hastalığa iyi gelmez bildiğiniz gibi.

Bir patojene etkin olan ilaç diğeri üzerinde çalışmaz, bu yüzden herhangi bir fungusit hiçbir bitkide rastgele kullanılmaz, tamamen kirlilik yaratır, patojene direnç kazandırır vs.) Gülünüzün küçük bir yaprağında öncelikle fitotoksite testi yapın. Solüsyonu kaplama yapacak şekilde püskürtün, püsürtme başlığınızın çok ince atması önemli, 24 saat sonra yaprakta bir bozulma yoksa güvenle kullanın.

Ev yapımı bir başka fungusit formülü tarçınlı.

2 yemek kaşığı toz tarçın yarım lt kaynar suya konur, 3-4 gün beklenir,tülbentten süzülür ve kullanılır. Bunu alkolle de yapabilirsiniz, daha etkili bir preparat olur.

Şu şekilde ki, aynı miktar tarçın,yarım lt beyaz alkole konur,bir gece beklenir ve süzülür yalnız alkollü olanı , yeni çimlenmiş fideciklerde kullanmayın, alkol hızlı buharlaşmayla kurutucu etki yapabilir bu çok bebecik fidelerde.

Tarçınlı solüsyonları da oksijenli suyu da evde yetiştiricilikte yastık dediğimiz ekim tavanız veya kabınızda çökerten için kullanabilirsiniz.

Başka bir formül

1 yemek kaşığı sıvı bitkisel yağ
1 yemek kaşığı içme sodası
1 kaşık da sıvı bulaşık deterjanı (sıvı sabun da olur)
4 lt suya konur.çalkalanıp kullanılır. 3 günde bir püskürtün.Yalnız, önce az bir suyla karbonatı karıştırıp eritin yoksa en son koyarsanız zor oluyor. Tüylü yapraklı bitkilere püskürtmeyin.

Şimdi bir de bitkilerle yapılan bir reçete vereceğim .

Eşit miktarlarda;

alman papatyası çiçeği (chammomille)
mürver yaprağı (sambucus nigra)
yabani sarımsak yaprağı veya taze sarımsak yaprağı
Turpotu veya yaban turbu yaprağı
Demir çamı (casuarina) yaprağı

Hepsini bir tencereye koyun üzerini örtecek kadar su koyun hafif ateşte 30 dakika pişirin, sonra soğutup süzün kullanın. Artanı buzdolabında saklayın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön