View Single Post
Eski 11-04-2009, 20:39   #5
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Biber Galsineği

Biber Galsineği

Asphondylia capsici


Dişileri yumurtalarını bitki çiçek tomurcuklarına bırakırlar. Meygve teşekkül etmeye başladığında yumurtadan çıkan larvalar meyve içini yiyerek beslenirler, galeriler açar ve dolayısıyla tomurcukların çoğunun dökülmesine neden olur. Dökülmeyen tomurcuklardan da deforme olmuş küçük meyveler teşekkül eder. Larvanın bulunduğu kısım şişkin bir hal alır. Meyvelerde renk açılmaları olur, şeklini kaybeder. Meyve değeri düşük olur.

Baş siyah ve biraz büyükçe,başın üst kısmı gri kül rengindedir. Antenleri iplik tipinde olup,vucud genişliğinin iki mislidir. Yumurtalar gözle zor görülecek kadar küçük ve elipstir. Beyaz renkte ve 0.5 mm uzunluktadır.

Zirai Mücadelesi:

Kültürel Önlemler: Tomurcuklanmış fideler kontrol edilmeden tarlaya dikilmemeli, dökülmüş ve sararmış tomurcuklar toplanarak gömülmeli veye yakılmalı, deforme olmuş meyveler toplanıp imha edilmeli, kışın tarlada biber bitkileri bırakılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele:Tomurcuklarda enfekte görülür görülmez 100 tomurcukta 5-8 bulaşma veya 2-3 larva görüldüğünde mücadeleye başlanır. Mücadele zamanı Nisanın 2nci yarısından Haziran ayı sonuna kadardır.

Kaynak: Tarım Bak.Bit.Kor.El.Kitabı

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön