Konu: Kanola
View Single Post
Eski 11-04-2009, 03:08   #26
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Melek ya da Şeytan evime almak istemem!

Birbirine taban tabana zıt iki kanola profili var, her ikisi de doğru olamayacağına göre, ne yapacak, hangisine inanacağız?

Hangisi olursa olsun, birine inanıp ona göre yaklaşım belirlemekten daha da kötüsü ise şüphe içerisinde kalakalmak.

İşin teknik yönünü bilmem, bilinen ve aktarılanları özetlersem;

Canola, isminin de işaret ettiği üzere Laboratuvar ürünü bir bitki, doğal değil, bu kesin, o kadar kesin ki tohumunu her durumda üretenden almak zorundasınız.

Yandaşlarının (bu söz herhangi bir şekilde eleştiri içermiyor) en önemli argümanı para. Paranın çok önde olduğu hemen her şeyin kirli olduğunu çekinmeden söyleyebilirim.

Öncesi yok, yani kanola olarak 1970'lerin önecesi yok, kolza ve yağı başka bir şey olduğu gibi, o da besin olarak pek parlak bir sicil sunmuyor.

Yakıt eldesi için üretiminin besin üreten tarımı dolaylı olarak olumsuz etkiler düşüncesi var. En az önemsediğim konu da bu, çünkü zaten tarımda emeğin karşılığını (emek harcayana) vermeme geleneksel yaklaşımının da bir sınırı olmalı, tarım üreticisine 'köle' bakış açısının dışında da bakılabilmeli, bakılmıyorsa bedeli ödenmeli, bedeli fazla bulanlar bir zahmet yazın gölgede, denizde serinleyeceğine güneş altında hiç olmazsa birkaç gün çalışmalı.

Rafineri süreci de sağlık açısından bir başke eksi puan zaten.

Bu durumda ben niteliğe bakarım, niceliğe değil. İstediği kadar ucuz olsun, istediği kadar omegası olsun, evime sokmam.

Herşeyden önce kendini ispattan çok çok uzakta bir bitki ve yağı sözkonusu, dün bir bugün iki, kötü sonuçların görünmesine yetecek zaman bile geçmemiş. Zarar görenlerin büyük kısmı can çekişmeye bile başlamamıştır (kalp kası tahribatı, akciğer kanserinden bahsediliyor, dikensiz gül bahçesinden değil!).

Risk olarak körlük, doku (hemde kalp, akciğer) tahribatı varsa, orjinalini (kolza) bile hayvanlar yemiyorsa, hele hele zeytin gibi kendini milyon kez ispatlamış, mis gibi, lezzeti tartışmasız rakibi var ve bu kadar ucuzken, kanolayı alıp eve getirmek bana anlamsız geliyor.

Kanola karşıtı yazıların kasıtlı olarak başlatıldığını ve her yere kopyalandığını varsaysam bile, zeytinin doğal olarak yetiştiği yerde yaşayıp, Lab. bitkisini tercih etmek hiç bana göre değil.

Verimliyse, petrol karşısında ise kesinlikle kanolayı tercih ederim, en azından insan kanı bulaşmış değil. Biyoyakıt olarak isteyen, istediği kadar üretsin. Tabii hep tohumunu dışarıdan alacaksak daha doğru bitkilere öncelik verilebilir.

gece
zeytinyağından şaşmayan, forum insanı!

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön