View Single Post
Eski 09-04-2009, 18:05   #4
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Carissa grandiflora - Natal Plum
Apocynaceae

Pek çok yarı-tropik meyve vardır bunlardan biri de Natal Eriği’dir. Bu bitki zone 9 dan 11’e kadar olan yerlerde dış ortamlarda yetiştirilebilir. Daha soğuk iklimlerde, bitki için iyi bir koruyucu yapılabilir, sera ve limonluklar için muhteşem bir seçimdir.

Bu bitki aynı zamanda amantugula olarak da bilinir, Natal Erikleri aynı zamanda çok güzel peysaj bitkileridir. Tuzlu su serpintilerine dayanıklı olmaları onları kıyı alanlarında kullanılabilir yapar. Yoğun rüzgarlara aldırış etmezler. İyi yetişme koşulları içeirisinde, bu türler ağaç veya çalı olarak gelişebilir. Ulaşabilecekleri yükseklik toprağın verimliliğine ve kültürlerine bağlı olduğu kadar budama çalışmalarına da bağlıdır. Genellikle pek çoğu 2,4 m – 4,5 m arasındadır, bazı cüce kültürler ise sadece 60 cm yüksekliğindedir. Ben budamadan bıraktım ve Natal Eriği 3 metre kadar genişledi. Cüce kültürler, muhafazalı kültürler için bitki türlerine göre daha uygundurlar. “Fancy” buna bir örnektir. Saksılarda yetişmek için uygundur ve bu çalımsı kültür sadece 1,8 m yüksekliğe ulaşır.

Natal erikleri tam güneşte ve hafif gölgede gayet iyi gelişirler. İç ortamlarda iseler, olabildiğince güneşe ihtiyaç duyarlar. Çok az ışık cılız büyümeye neden olabilir. Bu bitkiler iyi drenajı olan toprak isterler.

Bu çekici tür, peysaj için harika bir eklenti olabilir. Cüce türleri yer bitkilerine de uygun olabilirken bütün türleri çit olarak kullanılabilir ya da meyve ağacı kafesleri şeklinde düzenlebilir.Alçak büyüyen türleri yerleri kaplamak için kullanılabilir. Natal erikleri aynı zamanda kendi kendilerine döllenebildikleri için numunelik bitkiler olarak da yetiştirilebilir.

Bu güzel, bol dallı, herdem yeşiller, koyu renkli yuvarlak ve geniş yapraklara sahiptir. 2.5 cm büyüklüğünü aşabilen sivri dikenleri olan dalları vardır. Dalı kırdığınızda veya kestiğinizde, sütsü bir sıvı akar.

Gayet güzel, mumlu beyaz, yıldız şeklinde çiçekleri vardır. 5 cm çapında ve yaklaşık altı taç yaprağı vardır. Yoğun nem koşullarında oldukça aromatiktirler. Yılın herhangi bir zamanında görülebilirler ancak genellikle ilkbahar ve yaz aylarını tercih ederler. Kalın, parlak, koyu yeşil yaprakları vardır. Buna zıt olarak dokusu kayış gibidir. Bu kayış gibi doku uzunluk olarak 7.5 cm yi bulabilir. Çiçekler için çok güzel bir arka plan oluştururlar.

Çekici, küre şekilli kırmızı meyveleri, 2,5 – 5 cm büyüklüğü bulabilir. Bunlar üzümsü olarak sınıflandırılabilirler. İnce, kağıt gibi kabukları vardır. Meyvenin içinde birkaç tane küçük tohum bulunur. Normalde meyveler tam olgunluğa ulaşmadan önce toplanır bu nedenle hafif ekşimsi tatlarını muhafaza ederler. Natal erikleri çeşitli yollarla hazırlanabilir. Genellikle jöle, şurup, pie ve tart yapımında kullanılır. Aynı zamanda turşusu da yapılabilir. Sos olarak hazırlandıkları zaman, et yemekleri ile mükemmel uyum sağlarlar. Yarı-tropil cranberry sosunu düşünün.

İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi anavatanı Güney Afrika’dır. Akrabaları zakkumu ve diğer yaygın yetiştirilen sub-tropik bitkileri de kapsar, örneğin allamanda, mandevilla ve plumeria

Natal erikleri çeşitli yollarla çoğaltılabilir. Bunların içinde, tohumdan, çelikten ve tomurcuklanma ile üreme dahildir. Genç bitkilerin olgunluğa erişmesini beklemektense pek çok bahçe meraklısı bir seradan büyük bitki şeklinde almayı tercih etmektedir. Tohumdan üretim düşünüldüğünde, bunun yetişip ürün vermesi zaman alacaktır. Bu nedenle genellikle çelikler kullanılır. Genellikle çelikler ilkbaharda alınır.

Sadece rutin bir bakım yeterli olduğunda, pek çok peysaj alanı için kullanılabilirler. Düzenli bir aralıkla gübrelenirler ancak uzun zamanda salınım yapan gübreler de uygundur. Pek çok ağaç gibi, köklerden çimleri ve ayrıkotlarını uzak tuttuğunuzda daha iyi gelişir. Bir malç tabakası nemin korunmasında ve ayrıkotlarının minimize edilmesinde yardımcı olabilir.
Natal erikleri için böcekler ciddi problem yaratmazlar. Bununla birlikte kabuklular (scales) sık sık bitkiye saldırırlar. Hastalıklarla alakalı olarak, eğer ıslak yerlere dikilirlerse kök çürümeleri meydana gelebilir.

Zaman zaman, konteynerler içinde büyüyenlerin kök sistemleri çok kalabalıklaştığında saksı değişimleri gerekebilir.

Çeşitli kültürler vardır. Alçak büyüyen tipler için “Boxwood Beauty” veya “Bonzai” yi seçebilirsiniz. Küme yapan kültürler yoğunlaştırışmıştır. Yer örtücüler için, alçak büyüyenlerden biri, yayılan gövdeler uygundur. Bunlar “Prostrata” ve “Horizontalis”i de içerirler.

Ve bir başka özet
Latince İsmi: Carissa macrocarpa

Tipi: Çalı

Anavatanı: Güney Afrika

Meyve: Natal erikleri – kırmızı üzümsüler

Büyüklük: Natal eriği çalıları 2 – 4 m uzunluğunda olabilir.

Dayanıklılık: Zones 9-11. Zone 9’da kışları korunmalıdır. Eğer zone9’da donarsa, genellikle geri gelir.

Çoğaltma: Çelik, tohum. Çelikler yılın herhangi bir zamanı alınabilir. Gövde çelikleri 7,5-10 cm uzunluğunda olmalıdır. Köklendirme hormonuyla beraber nemli kuma dikilir alttan ısı verilirse çok kolay köklenir.


Kullanım: Natal eriği konservelerde ve jölelerde kullanılabilir.

Kültür: Natal erikleri (carissa grandiflora) için en iyisi en az 4 saat direkt gün ışığı almasıdır, gece sıcaklıkları 10 - 18C ve gündüz sıcaklıklarının 20C ve daha üstü olan yerleri severler. Natal eriği için uygun kompost 2 ölçü zengin toprak 1 ölçü turba yosunu ve 1 ölçü kumdur. Nemli tutun ve her 3-4 ayda bir gübreleyin. Yılın herhangi bir zamanında budanabilir. Bonzai için harika bir bitkidir.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön