View Single Post
Eski 09-04-2009, 16:57   #3
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Natal Eriğine değişik bir bakış daha:

Güney Florida Tropikalleri: Carissa (Natal Plum)
Amy Simonne, Linda B. Bobroff, Anne Cooper, Sandra Poirier, Mildred Murphy, Mary Jo Oswald, and Chris Procise.2

Geçmişi:

Carissa (Natal Plum) Güney Afrika’nın yerlisi bir bitkidir ve esasen yenilebilen üzümsü-benzeri meyveleri nedeniyle yetiştirilir. Botanikteki ismi Carissa grandiflora’dır. Carissa aynı zamanda Amerika’nın güney bölgelerinin yarısında süs çalısı veya çit bitkisi olarak yoğun olarak dikilir.

Uygunluk
Bitki en çok ilkbahar başlarında çiçeklenir ancak az da olsa çiçeklenme yıl boyunca devam eder. Çiçekler dalların ucunda tek tek veya dalların uçlarında küçük kümeler halinde açarlar. Çiçekleri yıldız şeklinde, kokulu, beyaz ve yaklaşık 5 cm genişliğindedir. Meyveler yaklaşık 60 günde olgunlaşır, meyvenin veriminin en çok alındığı zamanlar yaz aylarıdır. Carrissa’ya genellikle marketlerde ticari meyveler olarak rastlanmaz. Genellikle Güney Florida’da yetiştirilir.

Seçim
Carissa’nın meyveleri (Carissa grandiflora) oval veya yuvarlaktır ve büyüklük olarak çeşitlilik gösterir. Tipik bir meyve yaklaşık 2.5 cm çapında ve 3.5 cm uzunluğundadır. Tamamen olgunlaşmış bir meyvenin kabuğu parlak vişne renkli damarları olan koyu kırmızı renklidir, kabuk incedir ve kolaylıkla zedelenir. Eti koyu kırmızı veya vişne renklidir ve beyaz beneklidir. Merkezinde yaklaşık 12 tane kahverengi düz tohumlar bulunur.

Taze meyvenin hafif, acımsı bir tadı, hafif pürüzlü bir dokusu vardır ve birazcık buruktur. Zedelendiğinde, koparıldığında veya kesildiğinde, meyve ve dallar beyaz bir lateks salgılar. Bu madde zararsızdır ancak gözle temas ettiğinde rahatsız edici, kaşındırıcı olabilir.

Kullanım Alanları
Carissa taze yenebilir ancak pişirildiğinde daha çok hoşa gider. Suyunu ve meyvenin etini pişirmek, hoş olmayan bir kırmızı-sütlümsü renkte görünüm meydana getirir ancak şekerle beraber pişirmek çekici parlak kırmızı renkli bir görünüm elde ettirir. Jölenin lezzetli ve çok hoş bir kırmızı rengi vardır ve tadının karakteristiği ahududuyu anımsatır. Sos, ağır ateşte, şekerle pişirilmiş meyvenin süzülmesi veya elekten geçirilmesi ile yapılır, ve bazıları tarafından cranberry jölesine tercih edilir.

Meyvenin içindeki beyaz lateks, carissanın pişirildiği tencere boyunca lastiğimsi ve yapışkan bir tabaka bırakır. Bunu çıkartmak için, bir parça kuru havlu kağıt ile veya sıvı yağa batırılmış bir parça bez ile ovulur. Metal ovalayıcılar veya çözücü tozlar kullanmayın, bunlar maddeyi daha yapışkan ve çıkarılması daha zor hale getirirler. Meyve konserve veya dondurulmuş olarak saklanabileceği gibi, jöle veya reçel olarak da muhafaza edilip, salatalarda, şerbetlerde ve soslarda veya punçlar için meyve suyu olarak kullanılabilir.

Besin Değerleri
Carissa çok miktarda şeker ve iyi bir jöle yapabilmek için yeterli derecede asit ve pektin içerir. Harika bir C vitamini kaynağıdır, ve bir bakıma ortalama bir portakaldan daha fazla miktarda C Vitamini içerir. Bununla birlikte, araştırılan diğer vitaminler açısından fakir bir kaynaktır. Carissanın çeşitli mineraller içerip içermediğine dair bir analiz yapılmamıştır. Bir bardak carissa aşağıdaki miktarları içerir:
84% su
90 kalori
0.8 gram protein
2 gram yağ
20 gram karbohidrat
60 milligram C vitamini
Kaynak: USDA NDB No: 09061

Hazırlama Esnasında Gıda Güvenliği
• Aşağıdaki adımları izlemek sizlerin gıdalardan geçebilecek hastalık risklerini azaltmanızda yardımcı olur.
• Aşağıdakiler ile temasınızdan öncesinde ve sonrasında ellerinizi sıcak sabunlu suyla yıkayınız.
-Taze ürüne dokunmak
- Çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürününe dokunmak
- Banyo / tuvaletleri kullanmak
- Çocuk bezi değiştirmek
- Hayvanlara dokunmak
• Hazırlamadan veya yemeden hemen önce taze carissa’yı soğuk musluk suyu ile yıkayın. Sabun veya deterjan kullanmayın
• Zarar görmüş veya zedelenmiş alanları hazırlamadan veya yemeden önce kesip atın.
• Kesme tahtalarını, tabakları, aletleri ve tezgah üstlerini sık sık yıkayın. Sabunlu sıcak su kullanın ve iyice durulayın. Taze ürünlerle, veya çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürünü ile temastan sonra tekrar sterilize edin.
Tablo 1
Sterilize Etmek için
• Bir çay kaşığı kokusuz klorlu çamaşır suyunu bir litre suyla karıştırın.
• Karışımı yüzeye dökün ve bir dakika kadar bekletin.
• Akan sıcak su ile iyice durulayın.
• Kontamine etmeyin. Taze ürün için temiz tahta ve alet kullanın. Yapabilirseniz tahtayı çiğ et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri için bölümlere ayırın.
• Taze ürünlerle veya diğer çiğ ürünlerle temas etmiş buzları tüketmeyin, kullanmayın.
• Dışarıda bozulabilecek yiyecekleri götürürken, buz veya jel paketlerdeki soğutucularu kullanın. Buna kesilmiş taze meyveler ve sebzeler de dahildir.

Carissa’ları Dondurmak için• Yıkayın, arzu ederseniz soyun ve boylamasına ikiye kesin veya olduğu gibi bırakın.
• Hava almayan kaplara paketleyin
• Etiketlenir ve – 18C’de depolanır.

Carissa’ların Kullanımı
Tropikal meyveler çeşitli doğal pektin, asit ve şeker içeriklerine sahip olabilirler, bunlar iklimin varyasyonlarına göre mevsimden mevsime değişkenlik gösterir.

Carissa Meyve Çorbası*
1¾ bardak elma suyu veya sirkesi
¼ bardak şeker
2 çaykaşığı mısır nişastası
10 cm’lik bir tarçın çubuğu, ufalanmış
4 bütün karanfil

Bütün bu malzemeleri küçük bir tencerede karıştır. Orta dereceli ateşte, kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişir. Ateşi kıs ve berrak görünene kadar karıştırmaya devam et. Ateşten al ve içne şunları ekle:
¾ bardak portakal dilimleri
¾ bardak greyfurt dilimleri
½ bardak çekirdeksiz üzüm
1 bardak çekirdekleri çıkarılmış, ikiye bölünmüş carissa
Üstünü kapat ve bir gece boyunca dinlendir. Baharatları çıkar ve soğuk servis etmeden önce iyice karıştır. 6 kişilik servis et.

Carissa Pie*
½ lt carissas (enine doğranmış )
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin
½ bardak şeker
½ bardak su
pasta

İyice olgunlaşmış carissaları, derin, yağlanmış bir pişirme kabına koy. Un ile şekeri karıştır ve meyvelerin üzerine serpiştir. Margarini ile hafif hafif üstüne dök. Karışımın üzerine suyu boşalt.
Pastanın üzerine buharın çıkmasına izin vermek için delikler/kesikler aç ve 230°’de on dakika pişir ve daha sonra 220 derecede meyveler pişene ve pasta kızarana kadar pişirmeye devam et. Limon suyu veya vanilya ile tatlandırılmış Carissa sosu ile sıcak olarak servis et.

Carissa Sos*
Meyveyi yıka ve dörde böl. Meyvenin etli kısmına dokunmadan tohumları çıkar. Her bardak kesilmiş carissa için ½ bardak şeker veya şeker muadilini hazırla. Kısık ateşte carissa ve şekerleri (su eklemeden) pişir, bu işlemi meyveler yumuşayana dek yap. Cranberry sosu ile aynı şekilde bu sosu kullan. Jöleli sos için, her bardak carissa için 2 yemekkaşığı su ilave et. Meyve gevrekleşene kadar pişir. Meyve Suyunu jöle kabındam veya çift kat tülbentten geçirerek süz. Her ¾ bardak meyve suyuna ½ bardak şeker ekle. Katılaşana kadar pişir.

Carissa Ekmeği**
2 bardak un
1½ çaykaşığı kabartma tozu
1 bardak şeker
½ çaykaşığı tuz
½ çay kaşığı karbonat
1 yumurta, iyice çırpılmış
½ bardak portakal suyu
2 yemek kaşığı eritilmiş yağ
2 yemek kaşığı sıcak su
1½ bardak carissa, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış
1 portakal kabuğu, rendelenmiş
½ bardak dövülmüş ceviz.

Unu, kabartma tozunu, karbonatı, şekeri, tuzu elekten geçir. Yumurtayı, portakal suyunu, yağı ve sıcak suyu ekle. Sadece un nemlenene kadar karıştır. Carissaları, portakal kabuklarını ve cevizleri kat. Yağlanmış ve unlanmış kapta, 180C’de 45 dk pişir. Yaklaşık 20 servise böl.

Carissa Hors D'oeuvres
Taze, olgunlaşmış meyveleri yıka ve süz. Doğra, çekirdeklerini ayır ve servis etmeden kısa süre öncesine kadar buzun üzerine koy. Boşlukları az yağlı köy peyniri üzerinde veya light krem peynir ile doldur. Küçük küçük kesilmiş marul yatağının üzerine yerleştir.

Jöleli Carissa Salatası*
1 yemek kaşığı tatsız jelatin
½ bardak soğuk su
1½ bardak kaynatılmış carissa suyu veya suyu ve meyvesi
½ bardak şeker
¼ çaykaşığı tuz
2 çaykaşığı limon suyu
1½ bardak doğranmış kereviz.

Jelatini soğuk su üstüne serpiştir ve 5 dakika dinlendir. Suyu, tuzu ve yumuşamış jelatini kaynayan karissa suyunda çöz. Soğumasına izin ver ve limon suyunu ekle. Karışım katılaşmaya başladığında doğranmış kerevizi at. Bir kalıba dök ve dondur. Katılaştığı zaman kalıbı doğranmış marul yatağına ters çevir ve arzu edilirse light mayonez ile süsleyerek servis et

Carissa Salatası*½ kg carissa
1 bardak su
1 bardak şeker
4 çaykaşığı jelatin
½ bardak soğuk su
½ bardak doğranmış kereviz
½ küp küp doğranmış elma
½ bardak pekan cevizi
Carissa’lar 1 bardak suda, gevşeyene kadar pişir, süz ve şeker ekle. Jelatini soğuk suda nemlendir. Şekeri ve carissaları ekle. Tamamen çözülene kadar karıştır ve daha sonra kerevizleri, elmaları ve cevizleri at. Buzdolabında dondur ve marul üzerinde servis et.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön