View Single Post
Eski 08-04-2009, 21:52   #14
yurdayılmaz
/
 
Giriş Tarihi: 29-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rerkel Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar, genel olarak gübreleme yapmadan önce, tabii ki buna ağaç gübrelemesi de dahil, mutlaka toprağınızın analizini yaptırmalı ve toprağınızda eksik olan cinste gübre vermelisiniz. Çünkü bitkiler ihtiyaç duydukları farklı cinsteki (makro olarak azot-fosfor-potasyum ve mikro elementler) gübreleri en az bulunana bağlı bir oranda alabilirler; yanı fazla mıktarda azotlu gübre verilirse ve toprakta fosfor eksiği varsa bitkiler bu fazla azottan da yararlanamaz. Ayrıca azotlu gübreler toprakta birikim yapmaz ama fosfor ve potasyum gibi hareketsiz tabir edilen gübreler fazla kullanılırsa toprakta birikim yapar ve tuzlanmaya neden olabilir. Bu nedenle toprak analizi yaptırılarak, topraktaki eksik besin elementleri saptanmalı, ekim yapılacak coğrafi bölgeye ve ekilecek/dikilecek bitkiye göre önerilecek cins ve miktarda ve önerilen zamanda gübre verilmelidir. Özellikle yeni tesis edilecek meyvelik alanlarda mutlaka 0-30, 30-60 cm derinlikteki topraklar ayrı ayrı analiz ettirilmeli, ve yapılacak yatırımın boşa gitmemesi için toprak karakteri belirlenmeli ve bu toprak yapısına uygun fidan seçimi yapılarak dikilmelidir. Toprak analizleri için kurulmuş olan laboratuarlar daha önce Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak birçok ilimizde hizmet vermekte idi ancak KH kapatıldıktan sonra İstanbul ve İzmitte Belediyeye, diğer illerde ise Özel idarelere devredildi ve sanıyorum oradaçalışmalarını sürdürmektedir; ayrıca tarımsal araştırma enstitüleri ve Ankaradaki Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü, ayrıca bazı özel laboratuarlar bu hizmeti vermektedir.Bulunduğunuz yerin Tarım İl veya İlçe Müdürlüğünden bu konuda bilgi alabilirsiniz.
Arkadaşlar bu konu çok detaylı bir konudur, verilen emeklerin boşa gitmemesi, istenen yararın elde edilmesi ve asıl önemlisi toprağa zarar vermeden tarım yapmaya devam edilebilmesi için önemlidir. Yıllarca bu konuda çalışmış biri olarak sorusu olan arkadaşlara yardımcı olmaktan mutlu olurum. Hepinize kolay gelsin
merhaba uzzman arkaşdaşlar,topraga ilgim bahçeli ev almamla başladı..60 metre kare toplam 2 adet bahçem var birisi kuzeydoguya,birisi de güneye bakıyor.oturdugum ev 2 yıllık yani bahçe topragıda muhtemelen zayıf bakımsız.çapalama ve gübreleme yapmayı unuttum ve bahçeme ilk geldigimde şu süs bitkilerini diktim;4 adet yasemen ağacı,4 kartopu ağacı,5 limoni selvi,lale,nergis soğanları ve son olarakta 2 hafta önce çim ektim..şimdi uzman arkadaşlara şunu sormak istiyorum;bahçe topragı cıvık ve geçirgen degil hatta evimdeki süs bitkisinin topragını bahçemdekı topraktan değiştirmiştim süs bitkisinin kökleri çürümüştü çünkü suyu köklerde tutmuş toprak yapışkan gibiydi.Şimdi ben bu toprağa nasıl bir bakım ve gübreleme yapmalıyım?yukarıda yetiştirdiğim bitkiler ve çiçeklerin gelişmesini saglayacak ortak bir gübre hangisini ve hangi miktarda ne zaman kullanayım?

yurdayılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön