View Single Post
Eski 08-04-2009, 17:38   #2
mor papatya
Ağaçsever
 
mor papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 56
KARANFİL AĞACI

Diğer İsimleri : Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophllata, Clovetree, Giroflier

Botanik Bilgi : Mersingiller familyasındandır.Yağmurlu sıcak ayların hakim olduğu bir iklimde yetiştiğinden sürekli yeşildir. Karanfil ağacının boyu 10-20m uzunluğundadır. Yaprakları eliptik veya geniş mızrak şeklinde, kenarları düz, derimsi, karşılıklı olarak dizilmiş olup 2-3cm uzunluğunda bir sapa sahiptir. Çiçekleri sap ucunda demet şeklinde 10-15 adeti bir arada, beyazımsı pembe veya beyazımsı sarı renktedirler.

Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Endonezya olup günümüzde ise daha çok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir.Türkiye’de ancak seralarda veya evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Bilinen Bileşimi : Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin içeren bir uçucu yağ (esans) bulunur.

Toplanması-Kurutulması : Karanfil çiçeklerini açmadan önce tomurcuk halinde iken toplanır, güneşli, havalı yerde kurutularak kaldırılır. Kurutulmuş karanfil goncasına kısaca Karanfil denir

mor papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön