View Single Post
Eski 08-04-2009, 00:29   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Nevzine (Kayseri)

ABD Başkanı Barak Hussein Obama ülkemizi ziyarete geldi ya ne kadar sufli yanımız varsa onun üzerinden ortalığa saçtık, savurduk bir güzel rahatladık...

Efendim, Anıtkabir şeref defterindeki el yazısından onun gergin ve aşırı kontrollü biri olduğunu öğrendik. Sultanahmet Camisi'ni çorapla gezince hayranlıktan ağzımız bir karış açık kalınca kendi başbakanımızın ayaklarında ne vardı ona bakmayı ihmal ettik. Hele hele mecliste, ' Pek çok ABD ailesinde Müslümanlar var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.' dedi ya, yani ne diyeyim hepimizin içi eriyiverdi de gönlümüzü fethediverdi. Hani var ya İstanbul Belediye Başkanlığına aday olsaydı oyların hepsini siler süpürür, Kılıçdaroğlu da Topbaş da havasını alırdı.

Ama, kim ne derse desin Obama'nın ziyaretinden tek karlı çıkan Kayseri'nin unutulmaya yüz tutmuş olan nevzine tatlısı oldu. Obama'nın sofrasında yer alınca yeniden yıldızı parlayıverdi.

Nevzine Kayseri'ye özgü bir tatlı. Eskiden dini bayramlarda hemen hemen her evde yapılırmış. Sonraları nadiren hazırlanır ve konuklara ikram edilir olmuş. Un tahin, yoğurt, margarin, çekilmiş ceviz veya fındık asıl malzemeleri... Kayseri'de nevzine yapmak yerine nevzine basmak denirmiş.

İyi güzel de bu tatlı nasıl yapılıyor ona bakalım şimdi. Bir televizyon kanalında haberlerde apardığım tarifi şöyle:

Name:  nevzine.jpg
Views: 23540
Size:  16.6 KB

Ana malzeme
1 yumurta
3 kaşık yoğurt
5 kaşık tahin
2 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay Bardağı Sıvı yağ (bana sorarsanız bunun yerine 250 gr tereyağ yakışır)
İçine limon sıkılmış karbonat
Aldığı kadar un

Şurubu:
Sıcak limonla kestirilmiş şurup... (Mesela 3, 5 su bardağı su, 3 su bardağı şeker kaynatılacak, sıcak hazır tutulacak)

Tüm malzemeler bir kap içinde karıştırılıp yoğrulur. Yumuşak bir hamur haline gelen malzeme tepsiye bastırılarak yayılır. Hamurun üzeri çatalla ezilerek şekil verilir. Kare ya da üçgen biçiminde kesilir. 180 derecede 40 dakika süreyle pişirilir. Şeker, limon suyu ve su karıştırılıp kaynatılarak şerbeti yapılır. Tatlı fırından alındıktan sonra şerbeti sıcakken üzerine dökülür.
Bu kadar...

Eskiden Kayseri'de genellikle dini bayramlarda nevzine tatlısı hazırlanır ve konuklara ikram edilirmiş... Şimdilerde yapan azmış. Ama Obama'nın sofrasını şereflendirdi ya artık kim tutar bu tatlıyı... Kayseri'nin tatlı ustaları artık nevzine yetiştiremez...

Foto:Kanal D

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön