View Single Post
Eski 07-04-2009, 23:12   #11
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Merhaba.

Sn. hosseda,

Önce yazdıklarımdan dolayı sizin telaşa kapılmanıza yol açtıysam, özür dilerim.

Hemen paniğe kapılmayın. Önce endişelenmenize yol açtığını tahmin ettiğim yazılarımın içeriğine bir açıklama getireyim. Orman idaresi, içinde her Ağaç olan yeri orman ilan etmiyor. Ancak, orman idaresi bir yere orman derse, mahkemeler çoğunlukla ormanın dediğini doğru varsayıyor.(Bkz. orman davaları)

Vatandaşın elinde bu konuda belge olmayışı da bu tip davalarda davayı açanın lehine büyük rol oynuyor. Hiç kimse devletin tapu dairesinden aldığı bir mülkün, günün birinde orman idaresi veya hazine tarafından orman iddiasıyla dava açılıp elinden alınacağını tahmin etmeyeceği için, önceden belge toplamaya çalışmaz.

Ayrıca benim yaptığım gibi belge edinmeye çalışsanız da pek işe yaramıyor. Çünkü belgeler ormanın elinde ama kimseye göstermiyor. Hatta, mahkemeye istedikleri (kendilerini haklı çıkaracakları)belgeleri gönderebiliyorlar.

Lazım olan bilgi ve belgeleri (orman tahdit haritasını, kadastro tutanaklarını, tapunun geldisini, hava fotoğraflarını ve memleket haritalarını, başka yoldan elde edinceye kadar zaten iş işten geçmiş ve mahkeme sonuçlanmış oluyor. Benim yaşadıklarım bunlar.

Benim ve Sn. angel67'nin başına gelen talihsizliğin Sizin başınıza gelmemesi için (inşallah böyle bir şey olmayacaktır) önce
1-Arazinizden orman kadastrosu geçip geçmediğini öğrenin(muhtar bilir)
2-Geçmişse, kadastronun kesinleşme tarihini (askı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde kesinleşir tapulu arazilerde de sahiplerinin on yıl içerisinde dava açma hakları vardır)öğrenin.
3-Ayrıca kadastro tutanaklarını edinmeye çalışın.
4-Arazinize diktiğiniz fidan ve ağaçların faturalarını saklayın, araziyi aldığınız tarihteki durumunu belgeleyin
5-(arazinizin bağlı bulunduğu orman şefliğinden, orman olmadığına veya ilişkisinin bulunmadığını belirten bir yazı almaya çalışın, her yıl ağaçların büyümesini resimleyin ve mümkünse bu olaya şahit olanlar ile konuşun gerektiğinde size şahitlik yapabilecekler)
6-Kadastro hangi kanuna göre geçmiş onu da öğrenin. Orman mevzuatı o kadar karışık ki sizin araziniz hangi kanuna tabi olacak? o da önemli.
3116,6831,3373,4785, 5658,2896,4999. bunların hepsi orman ile ilgili kanunlardır. Hepsi ayrı dönemleri ve olayları kapsamaktadır.

Tapusu olan vatandaşa tanınan bu on yıllık itiraz süresi, ormana sınırsızdır. Yani kanunda ve yargıtay kararlarında sık sık rastlayabileceğiniz "evveliyatı" ifadesini kullanarak, isterlerse yüz yıl öncesinin haritalarını masaya koyup burası eskiden ormanmış iddiasında bulunabilirler.(Bkz.yargıtay kararları)

Arazinizin köyün içinde olması sizin lehinize olan bir durum. İçinizin rahat etmesi için bir de tapudan çapını çıkarın ve iyice sınırlarını tespit edin. Arazinize sınır olan bir orman yoksa şansınız daha da artar. Arazinizin içinde yaşlı meyve ağacının bulunması size çok puan kazandırır.

Evhama kapılmadan bu işleri yapın. Ayrıca yine belirteyim, orman idaresi içinde Ağaç olan her yeri orman ilan etmiyor. Ama isterse yapabilir çünkü yargıtay kararları ormana bu yetkiyi vermiş. Garip ama gerçek.

Sizi yazdıklarımdan dolayı endişelenmenize yol açtığım için üzgünüm. Ama devletin verdiği tapuya sahip çıkmadığı bir ülkede her şey olabilir. Temennim bizim başımıza gelenlerin başkalarının başlarına gelmemesidir.

Şüphelendiğiniz bir durum olursa Kimseyi uyandırmayın. Unutmayın, hiç bir iyilik cezasız kalmaz. Ben 16 yıldır uyuyanları uyandırdığım için pişmanım.

Arazinizi verimli ve tapunuzun geçerli olması dileğiyle, karışık gelebilir ama bildiklerim ve öğrendiklerim bunlar.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön