View Single Post
Eski 07-04-2009, 11:48   #17
ashtead
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 107
DOMATES YETİŞTİRMEK

DOMATES OLGUNLAŞTIKÇA NEDEN ÇATLAR ?

Düzensiz sulama domates meyvesinin çatlamasında en önemli rolü oynar. Kurak bir dönemde sık bir sulama yapılıyorsa domates meyvesinin iç kısmı hızlı bir şekilde dolgunlaşacaktır dış kısmı ise gerilecektir. Sonuç olur dış kısım çatlar veya yarık olarak açılır.
Çatlayan bu domatesler yenilebilir ama daha uzun süre saklanamaz.

Domateslerin çatlamasını önlemek için bitkiyi srin tutmak toprağın nemini korumasını sağlamak önemlidir. Saman, gazete kağıdı ağaç dalları ile domates bitkisinin köklerini ve toprağını serin tutabilirsiniz.

EK bilgi:

Kurak bir dönemde toprak nemi minimumdur.
aşırı sulama **** yağmur yağdığı zaman Köklerden bitkiye ve meyveye giden topraktaki BESLEYİCİ MADDELER hızla çözünür ve besinler suyla beraber toprağın alt seviyelerine iner. Köklerde geçirgenlik faktörü düşer ve su daha kolay ve hızlı bir şekilde bitkiye ulaşır. Meyvenin epidermisi ( üst derisi) gerilir ve meyveye ulaşan bu fazla suyu absorbe edemeyecek duruma gelir ve sonuc olarak çatlar. Kurak geçen bir mevsimde aşırı sulama veya kuraklıktan sonra yağan yağmurun bu etkisinden korumak için potasyum Klorid verilmesi önerilir( yamurla beraber). ( hektar başına 5 kg veya sulama/yağmur seviyesine göre daha az). Yağmur yağarken bunu yapmak olanaksızsa yağmurdan hemen sonra bu işlem yapılmalıdır.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen ashtead : 08-04-2009 saat 12:27 Neden: Dip ot ekleme
ashtead Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön