View Single Post
Eski 05-04-2009, 22:26   #4
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.)

Tanımı ve Yaşayışı :

Çok yıllık, tohum ve toprak altı organları ile çoğalıp yayılan bir bitkidir. Tarlalarda ilkbahar toprak işlemesinden sonra sürgünler toprak yüzünde görülmeye başlar. Bir sezonda 25'in üzerinde sürgün meydana getirerek toprağın üzerini kaplar(Şekil 47).
Tarla sarmaşığının kök sistemi oldukça derindir. Kökler üç metreye kadar ulaşabilir. Yan köklerin uzunluğu ise iki metreyi bulur. Ayrıca bir metrenin üzerinde uzunluğa sahip yer altı gövdeleri(Rhizomlar) üzerinde yeni bitkiler oluşur. Gövdeler tüysüz, yerde sürünücü, sarılıcı veya tırmanıcıdır. Bunlar, 30-100cm boyunda uzayabildikleri gibi, bazen 3 m'ye ulaşabilirler.
Yapraklar basit, stipülsüz, uzun saplı mızrak ucu formunda, 2-5 cm uzunluğunda, tüysüz veya çok az tüylü kenarları dişsizdir. Çiçekler 1.5-2.5 cm büyüklükte pembemsi veya morumsu beyaz huni şeklinde uzun saplıdır. Yaprak sapı 5 cm kadardır. Taç yapraklar birleşik, huni şeklinde, beyaz veya pembe renklidir. Meyve, kapsül şeklinde, sivri uçlu iki gözlüdür. Her bir gözde iki adet küçük küre şeklinde koyu - kahve renginde tohum bulunur.
Çiçeklenme ilkbahar - sonbahar arasındadır. Tohum bağlama, tozlanmadan 10-15 gün sonradır. Bu yabancı ot çok yıllıktır, toprakta 20 yıl veya daha fazla canlılığını korur. Çimlenme sıcaklığı 0-40ºC'ler arasında geniş bir aralığa sahiptir.




a) Olgun bitki

Name:  6.jpg
Views: 35458
Size:  63.5 KB

b) Fide dönemi

Name:  6b.jpg
Views: 31669
Size:  31.4 KB




Mücadelesi :

a) Kültürel önlemler :

Kültürel önlemlere önem verilmelidir. Ancak geleneksel toprak işleme ekim veya dikimden önceki toprak hazırlığı tarla sarmaşığının daha çok yayılmasına neden olur. Kültürel önlemler uygulanmalıdır. Kontrol edilebilmesi için fazla derin olmayan sık toprak işlemesi gerekir

b) Kimyasal mücadele :

Kimyasal mücadelesi yoktur.



Kaynak

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön