View Single Post
Eski 02-04-2009, 22:44   #13
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Bitkilerde çiçek açma ve/veya açtırma, tamamen Bitkinin fizyolojisi ile ilgilidir. Bitkilerde fizyolojik faaliyetler; Işık (ışık şiddeti ve gün uzunluğu), Su ve beslenme, sıcaklık gibi etmenlere bağlıdır.

Yukarıda bahsedilen "Bilezik alma " meyve kalitesini artırmak için yapılan bir uygulamadır. Nasıl işler: Bilezik alınan dalın yaprakları besin yapar yapılan besinler soymuk boruları ile köklere taşınırken daldaki bilezik soymuk iletim borularını kestiği için besinler bileziğin önünde birikir, ertesi yıl o daldaki meyveler biriken bu besinleri kullanarak daha kaliteli olur.

Bitkilerde çiçek açtırmada ise ışık ve sıcaklık önemli rol oynar. Örneğin yaz ayları serin geçen yıllarda ve yerlerde Erguvanlar (ertesi yıl) çiçek açmazlar. Meyve ağaçlarında çiçek tomurcukları genelde yaz aylarında oluşur. Çiçek tomurcuğu oluşurken kuraklık vs. stresler tomurcuk oluşumunu olumsuz etkiler.

Diğer taraftan., "Gün uzunluğu" çiçek oluşumunda bazı bitkiler için önemlidir. Kısa gün bitkileri ancak ve sadece kısa günlerde çiçek açar.Örneğin, Kasımpatı. Adı üstünde kasım ayında günler kısa olduğu için açar. Kasımpatını yaz aylarında açtırmak için günleri kısaltmanız gerekir. Ticari olarak bu yaz aylarında akşam 18 den sabah 08 e kadar üzerine siyah örtü örtülerek sağlanır. Tersine olarak ıspanak, ve kıvırcık uzun günlerde çiçek açar. Yani Nisan ayından sonra tohuma kalkar. Bitkilerde bu olayı kontrol eden "Fitotron" denilen bir hormondur.

Bu örneklerin dışında pekçok bitkide ışık ve sıcaklık çiçek açmayı etkiler. Hemen belirteyim, Lisianthuslar fideleri aşırı sıcakta yetiştirilirlerse rozetleşme yapar ve çiçek sapı yapmaz!! Lisianthus fidelerinin gelişme sıcaklığı 15-18 oC olmalıdır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön