View Single Post
Eski 02-04-2009, 17:55   #9
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yusuf1414 Mesajı Göster
bu soru alay edilmesi için değil öğrenmek için soruldu. alay etmesseniz sevinirim.
Sayın yusuf1414,

Siz de o başlıklarda yazılanları okusaydınız bu duruma düşmezdiniz. Ordaki yazılarla öğrenirdiniz.
Her ne ise bir daha açayım ben konuyu...

Öncelikle EB'nin yani etobur bitkinin tanımına bakalım ve bu bitkilerin neden etobur olduklarını sorguluyalım.
Evet bu bitkiler etobur çünki yetiştikleri yerlerde normal bitkiler yetişmez. Yetiştikleri torf denen substrat bile saf sphagnum yosunu ve besinsiz. dolayısı ile de böcek yakalıyarak beslenmek zorunda kalmışlar. yani kökleri besin alımı için hiç uygun değildir. Kökler gereğinden fazla asidik ancak bir o kadar da tuzsuz ve hatta ion içermeyen su ister.
Kökleri nerde ise sadece tutunmak içindir. Suda öylesi bir denge sağlamak zorundasınız ki asidite sadece suda bir proton basıncı ile oluşmalı ve anion katı suda yüzmemeli. hydratize olmamalı katı bir madde tarafından emilmeli. burada ion değiştiricilerine gerek var demek olur bu, ki sphagnum torfu da tam da bu isteği karşılar. Ne bunun artısı nede eksiği uygun değildir.
Bu şartları ve bu hassas dengeyi de sanırım substratsız hatta topraksız tarımda sağlamak zor. Perlit v.d. leri gibi bir substrat içine de dikilene dek zaten torf da bu işi doğası gereği fazlası ile karşılamakta.
Bilmem şimdi bu toparladığım bilgiler ışığında işin mantığını görebildiniz mi?

Konu başlığı topraksız tarımda eb yetiştirilebilir mi? sorusunun cevabını vermek güç. Denemeler çok oldu ancak bu güne dek pek de başarılı bir sonuç okumamış olmam bu soruya "Hayır yetiştirilemez!" cevabını veridirtmez.
Gün gelir bu türe de uygun değişik bir düzenek yapılmış olabilir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön